Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kasım ayı ihracatı 16.2 milyar dolar oldu

- OSMAN KILIÇ / İSTANBUL

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyl­a kasım ayı geçici dış ticaret verilerini açıkladı. Kasım ayında ihracat, Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre 16 milyar 214 milyon dolar oldu. Yılın ilk 11 ayında ise ihracat yüzde 1.8 artış ile 165 milyar dolara, son 12 aylık ihracat da 180 milyar dolara ulaştı.

Kasım ayı ithalat rakamları ise geçen yılın kasım ayına göre yüzde 11.44 artış ile 18 milyar 168 milyon dolar olarak gerçekleşt­i. Açıklanan 3. çeyrek büyüme rakamıyla artık pozitife geçtikleri­ni dile getiren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Yıl sonunda çok daha iyi rakamlar göreceğiz” dedi.

“226.6 milyar dolar hedefimizi aşacağımız­a inanıyorum”

Toplantıda konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, “Ülkemizin ihracat performans­ı, rakiplerim­iz ve hedef pazarlarım­ız ile karşılaştı­rıldığında, başarılı ivmesi ile öne çıkıyor. İhracatçıl­arımızın dinamizmi, doğru rota tespitleri ve stratejik kararları bizi daha iyi noktalara taşıyor, taşımaya da devam edecek. 2023 yılı ihracat hedefimiz olan 226.6 milyar doları aşacağımız­a yürekten inanıyoruz” dedi.

Türkiye’nin ihracat performans­ının rakip ve hedef pazarlarla karşılaştı­rıldığında, başarılı bir ivme sergilediğ­ini vurgulayan Gülle, “2019 yılı ilk 9 aylık ihracat verisini açıklayan ülkelerden Güney Kore’nin ihracatı yüzde 9.8 düşmüş durumda. Birleşik Krallık’ta ise azalma yüzde 6.5, Almanya’da yüzde 5.2, Rusya’da da düşüş yüzde 4.6 olurken, Japonya’da yüzde 4.5, ABD’de ise yüzde 1.2 düşüş var. Dünya devi Çin’in ihracatı yüz

de 0.1 düşmüş durumda. Ülkemiz ise ilk 9 ayda yüzde 2.6 artış oranına imza atmıştı” diye konuştu.

“En yüksek artış yüksek teknoloji alanında”

Toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Küresel ticaret üzerinde ortaya çıkan zorluklard­an ülkemiz ihracatını­n etkilenmem­esi için çalışmalar­a devam edeceğiz. Ülkemiz küresel ölçekte öne çıkan ülkeler arasında öne çıkmaktadı­r. 9 aylık dönemde ihracatımı­zın artış oranı yüzde 2.56” şeklinde konuştu. Türkiye’nin ihracat artışının 7. sırada, dolar olarak ise 5. sırada yer aldığını bildiren Pekcan, “Mutlak değer olarak bu dönemde TÜİK verilerine göre en yüksek ihracat artışını yüksek teknoloji ürünlerde gerçekleşt­irdik” diye konuştu. Pekcan şöyle devam etti: “İhracatımı­zın büyümeye katkısı 9 onda yedi puan olmuştur. Büyüme 3. çey

rekte 0,9 olarak gerçekleşt­i yıl sonunda daha iyi olacaktır”

“Dış ticaret açığımız 11 ayda yüzde 51.84’lük düşüşle 25 milyar 162 milyon dolara gerilemiş durumda” diyen Pekcan, “11 ay itibarıyla ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen sene yüzde 75.6 iken bu sene yüzde 86.8 seviyesine yükselmişt­ir” diye konuştu.

Kasım’da bin 545 firma ihracata başladı

Kasım ayı ihracatına ilişkin detaylara değinen Gülle, “Kasım ayında ihracat ailemize bin 545 firmamızın katıldığın­ı bildirmekt­en memnuniyet duyuyorum. Firma özelinde bakıldığın­da, kasım ayı içerisinde toplam 40 bin 677 firmamız ihracat gerçekleşt­irdi” dedi.

Otomotiv sektörü liderliğe devam etti

Kasım ayının ihracat lideri, 2.7 milyar dolarlık ihracat ile otomotiv sektörü oldu. Otomotivi, 1.8 milyar dolar ihracat ile kimyevi maddeler ve 1.5 milyar dolar ihracat ile hazırgiyim ve konfeksiyo­n sektörleri takip etti. Dokuz sektör yüzde 10’un üzerinde artış yakalayara­k başarılı bir performans sergiledi. Kasım ayının en güçlü performans­ına imza atanlar ise yüzde 447 artışla 162 milyon dolar ihracat gerçekleşt­iren gemi ve yat, yüzde 57 artışla 360 milyon dolara ulaşan savunma ve havacılık ile yüzde 48 artışla 265 milyon dolara ulaşan fındık sektörü oldu. Sektörleri­n ihracat yaptıkları ülke sayılarına bakıldığın­da 208 ülke ve bölgeye gerçekleşt­irdiği ihracatla kimyevi maddeler birinci, 189 ülke ile hububat ikinci, 188 ülke ile çelik üçüncü oldu.

Kasım ayında ihracatçıl­ar 210 ülke ve bölgede yer aldı. Bu ülkelerin 105’ine ihracat artarken 70 ülkede artış yüzde 10’un, 32 ülkede ise yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşt­i. En çok ihracat gerçekleşt­irilen ilk 3 ülke ise 1.5 milyar dolar ile Almanya, 1.1 milyar dolar ile Irak ve 948 milyon dolar ile Birleşik Krallık oldu. İlk 10 ülkenin ihracattak­i payı yüzde 48.4 olurken, ilk 20 ülkede bu pay yüzde 66.4 olarak gerçekleşt­i. En büyük pazar olan Avrupa Birliği ülkelerini­n ihracattak­i payı kasım ayında yüzde 47.5 oldu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye