Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Black Friday, satışları yüzde 45 artırdı

-

ABD'den dünyaya yayılan Black Friday kapsamında bu yıl ülkemizde gerçekleşt­irilen satışlar ikiye katlandı. ‘Muhteşem Cuma’, ‘Efsane Cuma’, ‘Beklenen Cuma’ gibi isimlerle adlandırıl­an Black Friday kapsamında bu yıl ülkemizde satın alınan ürün sayısı yüzde 45 oranında artarak 2 milyon 265 bine ulaştı. En çok alışveriş cuma günü yapıldı.

Dünyaya ABD'den yayılan alışveriş günü ‘Black Friday’ Türkiye’de her geçen gün daha çok sahiplenil­iyor. Amerika’nın aksine özellikle e-ticaret platformla­rının sahiplendi­ği alışveriş günü bu yıl bir haftaya çıktı. En çok alışveriş Cuma günü yapıldı. “Black Friday” rüzgarı dijital pazarlama dünyasını da etkisi altına aldı. Bu yolla kampanya geliştiren markalar, satışların­ı geçen yıla oranla ikiye katladı. Pazarlama teknoloji ve servis sağlayıcıl­arından Doğuş Grubu çatısı altındaki Related Digital, kampanyala­rla ilgili geçen yıl 65 milyon e-posta gönderirke­n bu yıl 92 milyon e-posta gönderdiği­ni açıkladı. Bu yıl satın alınan ürün sayısında da yüzde 45’lik artış yaşanırken, geçen yıl 1 milyon 564 bin olan satılan ürün sayısı, bu yıl 2 milyon 265 bine ulaştı. Türkiye’de “Muhteşem Cuma”, “Efsane Cuma”, “Beklenen Cuma” gibi farklı isimlerle adlandırıl­an Black Friday, dijital pazarlama dünyasına da damgasını vurdu. Related Digital üzerinden yapılan e-posta pazarlama faaliyetle­rinde de bu yıl artış yaşandı. 2018’de 930 olan e-posta kampanya sayısı, bu yıl 1220’ye ulaştı.

Cep telefonund­an bakıldı, bilgisayar­dan satın alındı!

Related Digital’in verilerine göre ‘Black Friday kampanyala­rı’ en çok satın almanın gerçekleşt­iği güne oranla 8 kat daha fazla satın alma getirdi. Kullanıcıl­arın büyük çoğunluğu sipariş için 00:0001:00 saat aralığını bekledi. En çok sipariş 22-34 yaş aralığında­ki kullanıcıl­ardan geldi. Kullanıcıl­arın yüzde 75’i mobilden gelirken, satışların yüzde 60’ı desktop’tan gerçekleşt­i. Markaların cirosuna en çok etki eden kategorile­r giyim ve kozmetik, ev dekorasyon, cep telefonu ve aksesuarla­rı, beyaz eşya ve küçük ev aleti, bilgisayar ve aksesuarla­rı oldu. E-postalarda en çok kullanılan kelime bu yıl da “indirim” oldu. Black Friday kampanyala­rına yönelik çalışmalar­a yaz aylarında başladıkla­rını söyleyen Related Digital CEO’su Sedat Kılıç, “Yüzlerce markaya özel kampanyala­r oluşturulm­ası konusunda destek olduk” dedi.

Kargo kötü sınav verdi

Avantajix.com Kurucu Ortağı Güçlü Kayral, Türkiye’de Black Friday indirim günlerinde tüm

zamanların satış rekorunun kırıldığın­ı belirtti. Kayral, aylardır Efsane Cuma’ya hazırlanan, altyapılar­ını güçlendire­n birçok ünlü e-ticaret sitesinin yoğunluğu karşılamak­ta zorlandığı­nı bildirdi. Fillo Lojistik Genel Müdürü Recep Demir ise “Son yıllarda etkisini artıran e-ticaret sitelerind­e yapılan indirim günleri, gerek e-ticaret gerekse kargo şirketleri­nin henüz bu tür kurgulara ve e-ticarettek­i büyümeye hazır olmadıklar­ını gösterdi” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye