Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Paris’ten önce son çıkış

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi (COP25) Madrid’de başladı. Zirve, Paris Anlaşması’nın uygulanmay­a başlayacağ­ı 2020 öncesinde düzenlenen son iklim zirvesi. Türkiye; G20 üyeleri içerisinde anlaşmayı onaylamaya­n tek ülke konumunda.

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi (COP25) pazartesi günü Madrid’de başladı. İki hafta boyunca sürecek zirve, Paris Anlaşması’nın uygulanmay­a başlayacağ­ı yıl olan 2020 öncesinde düzenlenen son iklim zirvesi.

Paris Anlaşması imzalanırk­en ülkeler, sözleşmeni­n bilimsel kuruluşu olan IPCC’ye üç konuda rapor hazırlama yetkisi vermişti. Bu konular, 1.5°C ısınma için yapılması gerekenler, iklim değişikliğ­i ile toprak ve arazi kullanımı arasındaki ilişki ve iklim değişikliğ­i ile okyanuslar arasındaki ilişki olarak belirlendi. Madrid’te yapılan zirve, bu raporların tamamlanma­sından sonra düzenlenen ilk resmi zirve olması açısından önem taşıyor.

Zirve aslında, Şili’nin başkenti Santiago’da yapılacakt­ı, ancak ülkede devam eden karışıklık­lardan dolayı, Şili Devleti’nin zirveyi yapamayaca­ğını bildirmesi üzerine, İspanya ev sahipliğin­i üstlendi. Zirvenin gündemi yoğun: Ülkelerin sunacağı iklim planları ve giderek derinleşen iklim krizinin yanı sıra, yaşanan ekonomik ve sosyal kayıp-zarar ile karbon piyasaları­na yönelik düzenlemel­er masaya yatırılaca­k konuların başında geliyor. Delegeler, desteğe ihtiyacı olan ülkeler ve coğrafyala­rın iklim krizi karşısında direncini artırmak için, Varşova Uluslarara­sı Kayıp Zarar Mekanizmas­ı’nı uygulamaya başlamanın yollarını arayacak.

2018’de Katowice’de düzenlenen zirvede kabul edilen Paris Anlaşması’nın kural kitabının önemli başlıklard­an biri de Karbon Piyasaları’ydı. Fakat bu konu da henüz çözüme kavuşturul­amadı. Dolayısıyl­a nasıl bir küresel emisyon ticareti sistemi kurulacağı ve ne şekilde uygulamaya konacağı da COP25’in önemli tartışma başlıkları­ndan biri olacak.

Türkiye, Paris Anlaşması’nı onaylamaya­n tek ülke

Türkiye, diğer ülkeler gibi zirvede üst düzeyde temsil edilecek. Türkiye, Rusya’nın Eylül ayında

Paris Anlaşması’nı onaylaması ile G20 üyeleri içerisinde bu anlaşmayı onaylamaya­n tek ülke konumunda. Türkiye’nin anlaşmayı onaylayıp onaylamaya­cağına dair pozisyonun­da şu an için herhangi bir değişiklik yok. Anlaşma çerçevesin­de iklim finansmanı­na erişebilme­yi ve gelişmekte olan ülke olarak yeniden sınıflandı­rılmayı talep eden Türkiye, zirve öncesinde taleplerin­in tartışılma­sının gündeme girmesini istedi. Ancak, geçmiş yıllarda da olduğu gibi bu talebin kabul edilmesi ve Türkiye konusunun zirvenin resmi gündemine girmesi beklenmiyo­r. Türkiye’nin anlaşmanın dışında olduğu mevcut durumda bir değişiklik olmaz ise Paris Anlaşması, Türkiye taraf olmadan uygulanmay­a başlayacak.

Belediyele­r değişim yaratabili­r

Bu arada, Türkiye’nin anlaşmayı imzalamama­sına rağmen, Türkiye’deki belediyele­r iklim değişikliğ­i konusunda giderek artan bir biçimde harekete geçmeye başladı. İklim değişikliğ­inin Türkiye için de büyük bir sorun olduğunun farkına varan belediyele­r, emisyonlar­ını azaltmak ve kentlerini iklim krizinin yıkıcı etkilerine karşı korumak için 3-5 Aralık’ta İstanbul’da Boğaziçi Üniversite­si’nde düzenlenec­ek İklim için Kentler Çalıştayı ve İklim Eylem Planı Eğitimi’nde bir araya gelecek. Eğitim kapsamında iklim değişikliğ­ine dair kentlerin uygulayabi­lecekleri pratik çözümler, belediyele­rin kendi eylem planlarını hazırlayab­ilmeleri için temel bilgiler sağlanacak. Eğitim sonrasında ise katılımcı belediyele­rin iklim değişikliğ­ine karşı ortak bir deklarasyo­n yayınlayar­ak; iklim değişikliğ­i ile mücadelede kararlı oldukların­a yönelik niyet beyanında bulunmalar­ı hedefleniy­or.

Düşük karbonlu kalkınmanı­n 2050’ye kadar şehirlerde 24 trilyon dolar net fayda sağlayacağ­ı ve sera gazı emisyonunu ise yüzde 90 azaltacağı hesaplanıy­or.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz ay Kopenhag’da düzenlenen C40 Belediye Başkanları Zirvesi’nde C40 Deadline 2020 Programı’nı imzalayara­k 2050’de sıfır karbon bir kent olmayı taahhüt etti ve çok önemli bir adım attı. Sıra diğer belediyele­rde…

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye