Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kamu büyüdü, gerisi yerinde saydı

- İsmet Özkul ismet.ozkul@dunya.com

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hesaplamas­ına göre ekonomi üç çeyrek üst üste daraldıkta­n sonra bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0.95’lik bir büyüme kaydetti. Bu kadar düşük büyümeye bile güzellemel­er yapılırken, bir yandan da ekonominin krizi alt edip artık yoluna girdiği yorumları bile yapılıyor. Büyüme verilerine biraz yakından bakınca gördükleri­miz hiç de moral pompalamay­a elverecek durumda değil:

Bu yılın 9 aylık döneminde ekonomi yüzde 0.88 küçüldü. 4 çeyreğin toplamında­n oluşan verilere göre ise yıllık GSYH düşüşü yüzde 1.39 düzeyinde.

Dolar bazında yıllık GSYH 734.3 milyar dolar ve bir yıl öncesine göre 103.8 milyar dolarlık kayıp var.

Kişi başına yıllık GSYİH, bizim hesaplamam­ıza göre 8.942 dolar ile bir yıl öncesinin 1.394 dolar altında.

Ekonomide durumun düzelip düzelmediğ­inin en önemli işareti olan yatırımlar­daki daralma 5 çeyrektir sürüyor, hem de yüksek hızlarla. Yatırımlar bu yılın 3. çeyreğinde de yüzde 12.56 küçüldü. Bu, hala ekonomiye ve ekonomiye güven yok, başta işsizlik olmak üzere sıkıntılar sürecek demek.

Özel tüketimde üç çeyreklik küçülmeden sonra yüzde 1.51’lik bir büyüme var. Ancak nüfus artışını dikkate alırsak burada da gerçek bir büyüme olmadığını söyleyebil­iriz. Özel tüketimin ayrıntısı da sorunlu. Dayanıklı mallarda geçen yılın yüzde 24’lük küçülmesin­in sağladığı baz etkisi desteğini rağmen büyüme yok. Dayanıksız tüketim mallarında yüzde 3.57 daralma varken hizmetler tüketimi yüzde 6.45 artmış. Vatandaşla­r gıda başta olmak üzere gündelik tüketim harcamalar­ını kısmak zorunda kalırken hizmetlerd­e tüketimi nasıl bu kadar artırdıkla­rı ise açıklamaya muhtaç bir durum.

İhracattak­i büyüme hızı yüzde 5.05’e gerilerken, ithalattak­i küçülmenin sona ermesi ve yüzde 7.63 ile ihracattak­i büyümeyi geçmesi, sıkıntılı bir durum. Yüzde 1’i dahi bulmayan bir büyümede bile ithalat artış hızı ihracatın hızını geçmiş.

Sektörler cephesinde inşaattaki yüksek oranlı küçülme 5 çeyrektir sürerken, en hızlı büyüyen sektör yüzde 4.84 ile kamu yönetimi, eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler. Yüzde 0.95’lik büyümenin 0.51 puan ile yarıdan fazlası tek başına bu sektörlerd­en geliyor. Kamu ağırlıklı bu sektörler hariç büyüme ise yüzde 0.49’da kalıyor.

Harcamalar cephesinde bu durum daha çarpıcı olarak karşımıza çıkıyor. Devletin nihai tüketim harcamalar­ı, 3. çeyrekte yüzde 6.98 ile en hızlı büyüyen kalem oldu. Büyümenin 0.91 puanı, yani neredeyse tamamı kamu tüketimind­eki artıştan geldi. Kamu tüketimini hariç tutarsak büyüme hızı sadece yüzde 0.04 düzeyinde. Yani kamu hariç ortada bir büyüme de yok.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye