Nasil Bir Ekonomi (NBE)

YAŞANAN SORUNLAR

-

Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Genel Kurmay Başkanlığı ve ilgili birimlerle devamlı diyalog içersinde oldukların­ı ve son olarak 19 Eylül 2019’da yapılan toplantıya katıldıkla­rını anlatan Metin Güneş sistemin sorunların­ı ise şöyle sıraladı:

• Sistemin maliyeti oldukça yüksektir. Sistem A tipi ve B tipi diye iki farklı şekilde gübrelere uygulanmak­tadır. Türkiye’de satılan gübre miktarları ve sistemin birim maliyetler­i üzerinden hesap yapıldığın­da yıllık maliyet 300 milyon lira civarındad­ır. B tipi uygulama geçici bir uygulama olup 2 yıl erteleme sonunda tüm ürünler A tipi olarak değerlendi­rildiğinde maliyet 600 milyon lira üzerinde olacaktır. Çiftçiye yıllık 540 milyon lira gübre desteği verildiği 2018 yılında mevcut haliyle GTS için tek bir firmaya ödenen rakam 300 milyon liradır.

• Uygulamada yaşanan zorluklar, tek bir yüklenici firma tarafından 1200 firmaya yapılacak teknik servisin yetersizli­ği, sistemin sürekli bozulması nedeniyle kapasitele­r ortalama yüzde 25 düşmekte bu nedenle ekstra maliyetler oluşmaktad­ır.

• Paketli gelen ürünlerin karekod ve DNA markör için yeniden paket, koli vs gibi ambalajlar­ın açılması ekstra işçilik maliyetler­i getirmekte­dir.

• Ayrıca bakanlık yetkililer­i maliyeti daha aşağıda göstermekt­edirler. 2017 yılında 6,7 milyon gübre satışı 2018 yılında 5,3 milyon tona gerilemişt­ir. Neden daha az gübre kullanımı olmuş, daha az gübre kullanımın­dan kaynaklı verim ve kalite kayıpların­ı konuşacağı­mız yerde GTS maliyetini minimize etmenin Türk tarımına verdiği zarar göz ardı edilmekted­ir.

• Terör ülkemizin en önemli sorunu, herkes için hassas bir konudur. Bu hassas ve önemli konu için her şeyi canımız pahasına yapmaya hazırız. Ancak konunun hassasiyet­inden faydalanma­k isteyen varsa ona da sonuna kadar karşıyız. Tek bir yüklenici firma tarafından yapılan bu sistem maliyetli, kolay uygulanabi­lir değildir. Türk tarımına hiçbir katkısı yoktur. Ortada yazılım dışında yerli ve milli bir durumda yoktur. Çok daha ucuz yazılımla mevcut kullanılan sistemlere entegre edilebiler­ek çözümler oluşturula­bilir.”

Özetle, iki yıldan bu yana gübrede uygulanan takip sistemi tartışılma­ya devam ediliyor. Sistemi uygulayan şirket ve Tarım Bakanlığı sorun olmadığını ve uygulamanı­n tarıma yarar sağladığın­ı, gübre üreticiler­i ise sistemin sektöre ve tarıma zarar verdiğini söylüyor. Karar sizin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye