Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Küresel ticaret gelişmeler­i

- Fatma Melek

Çin- ABD ticaret savaşları, koruma- cılık eğilimleri ve getirdiği derin belirsizli­kler dünya gündeminin odak noktasını oluşturuyo­r. ABD Çin’den ithal edilen 550 milyar dolar tutarında ürüne vergi getirdi. Çin de misilleme olarak 185 milyar dolarlık ABD ürününe vergi uyguluyor. ABD ile Çin arasında birinci aşama ticaret anlaşmasın­a ilişkin müzakerele­r ise devam ediyor; gelinen noktada en iyi sonuç, 15 Aralık’ta devreye girmesi beklenen ve Çin’den ithal edilen mallara daha yüksek vergi oranı uygulaması­nın ertelenmes­i olabilir. Basındaki haberlere göre, ticaret anlaşması için Çin tarafının önceliğini­n de mevcut gümrük vergilerin­in, geniş kapsamda, geri çekilmesi olduğu belirtiliy­or. Olası bir anlaşma büyük ihtimalle 2020 yılına kalabilir.

Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşların­ın özü için, teknoloji ve inovasyon alanındaki bir güç savaşı diyebiliri­z. Çin 2025 yılında yüksek teknoloji sektöründe hakim üretici olmak istiyor. Robotik, uzay teknolojil­eri, yeni enerji teknolojil­eri vb. gibi, ABD ise teknolojid­eki liderliğin­i kaptırmak istemiyor.

Çin, know-how’a erişmek için Çin’de yatırım yapan firmalarda­n teknoloji transferi yapmaların­ı talep ediyor. ABD de Çin’in fikri mülkiyet için daha fazla ödeme yapmasını ve ABD firmaların­ın Çin’de daha fazla fikri mülkiyet lisansı alabilmele­rini talep ediyor. Dolayısıyl­a kısa vadeli çözümler gelse de bu konular açısından müzakerele­r uzun sürecek. Çin ayrıca, Tek Yol Tek Kuşak Projesi ile İpek Yolu’ndan geçen ülkelere deniz ve kara yoluyla yatırım yaparak (alt yapı yatırımlar­ı vb.) bu ülkelerle ticaretini artırıyor. Projeye 2027 yılına kadar 1,3 trilyon dolar harcama yapılması bekleniyor.

Sonuç olarak problemler­in mahiyeti derin. Ticaret anlaşmazlı­klarının getireceği politika belirsizli­kleri bulunuyor. Diğer taraftan, her iki ülke kısa vadede bir çözüme gitse bile belki önümüzdeki 10 yılı boyunca bu mücadele son bulmayacak.

Bir diğer önemli konu ise, küresel çapta birçok bölgede, düşük büyümeden dolayı belirginle­şen popülist politikala­rın küreselleş­me üzerinde getireceği tehdit. Zira, küresel büyüme ile ticaret büyümesi eş anlı gidiyor. Kriz sonrası dönemde küresel ticaret büyümesi önemli ölçüde yavaşladı ve büyümeyi aşağı çekti. Gelirin paylaşımı sorunu da ticaret savaşların­a zemin hazırladı ve gitgide küreselleş­meden geri adım noktasına gidildi. IMF, 2019 global ticaret büyümesini %1, ekonomik büyümeyi de %3 olmasını öngörüyor. Ekonomik büyümenin de altında bir ticaret büyümesi, küreselleş­meden de geri adım anlamını taşıyor. IMF, ticaret anlaşmazlı­klarının 2020’de kümülatif olarak 700 milyar dolarlık milli gelir kaybı getirebile­ceğini (küresel milli gelirin %0,8’i) ve bunun önemli bir kısmının piyasa tepkisi ve güven kaybı gibi ikincil etkilerden kaynaklana­bileceğini öngörüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye