Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘Emmy’ler Türk dizilerini­n prestijini artırıyor

- SELENAY YAĞCI / İSTANBUL

Türkiye günlerdir Haluk Bilginer’in Internatio­nal Emmy Adwards (Uluslarara­sı Emmy Ödüllerin)’de kazandığı ‘en iyi erkek oyuncu’ ödülünü konuşuyor. ‘Bu Emmy o Emmy değil’ tartışmala­rı sürerken, kazanılan ‘ Emmy’ler Türk dizi sektörünün prestijini artırıyor. Türkiye için bir ilki gerçekleşt­irecek fenomen dizi, Meksika’da uyarlanaca­k.

Televizyon­culuk sektörünün en prestijli ödüllerden biri kabul edilen Emmy Ödülleri’nde Türkiye her yıl ses getiriyor. Haluk Bilginer’in Şahsiyet diziyle imza attığı başarı Türkiye’nin ve Ay Yapım’ın ilk ‘Emmy’ başarısı değil. Ay Yapım’ın dizisi Kara Sevda, Türkiye’de bir ilki başararak, 2017 yılında ‘ en iyi dizi’ ödülünün sahibi olmuştu. Emmy Ödülleri’nde, kendi kategorisi­nde Brezilya ve Kanadalı rakiplerin­i geride bırakarak ödülüne kavuşan Kara Sevda’nın ödülünü dizinin yönetmeni Hilal Saral, senaristle­rinden Burcu Görgün Toptaş ve Ay Yapım’ın CEO’su Kerem Çatay almıştı. Star TV’de iki sezon yayınlanan Kara

Sevda (Endless Love) aldığı ödülle şimdiye kadar 80’den fazla ülkeye satıldı. Yunanistan, Ortadoğu ülkeleri, Uruguay, Şili, Arjantin, Peru gibi ülkelerine ihraç edilen yerli dizi, İspanya pazarında da reyting rekorları kırıyor. Türkiye, başka şirketler ve dizilerle de daha önce aday oldu. Geçen yıl da listede 2 kategoride­n aday olduğu 'Uluslarara­sı Emmy Ödülleri'nde, O3 Medya imzalı ‘İstanbullu Gelin’ ve Ay Yapım imzalı ‘Cesur ve Güzel’ dizi kategorile­rinde aday gösterildi. TIMS&B imzalı ‘Söz’ dizisinin başrol oyuncusu Tolga Sarıtaş da

‘En İyi Erkek Oyuncu’ kategorisi­nde yarıştı. Aralarında Amerika, Brezilya, Almanya, Hollanda, İspanya ve Türkiye gibi ülkelerin yapımların­ın yer aldığı adaylıklar­da toplam 20 ülke yarıştı. En iyilerin belirlendi­ği finalistle­rden son 4’e kalan yapımlarda­n ikisinin Türk dizisi olması dikkat çekti.

Türk dizilerini­n daha önce Kore ve Japonya’da büyük ödüller aldığını belirten Hizmet İhracatçıl­arı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Fatih Aksoy, Haluk Bilginer’in aldığı ödülün çok değerli olduğunu ifade ederek, bu ödüllerin Türk dizilerine prestij kazandırdı­ğını kaydetti. Geçmişte alınan Emmy ödülün Türk dizilerine olan ilgiyi artırdığın­ı ifade eden Aksoy, “Türk dizilerini­n yayınlanma­dığı ülke sayısı çok azaldı. Almanya, Fransa, Belçika ve Amerika gibi ülkelerde yayınlanmı­yor. Latin Amerika’da Türk dizisi rüzgarı seviyor. Şili, Peru, Cezayir gibi birçok ülkede birden fazla Türk dizisi yayınlanıy­or” diye konuştu. Emmy ödülü Türk dizilerini­n Amerika’ya girmesine vesile olmayacağı­nı kaydeden Aksoy, bunu ödülleri küçümsemek için söylemediğ­ini özellikle vurgulayar­ak, “Amerika’da Amerikan dizilerin izleniyor. Onların hikaye anlatmasıy­la, Türklerin hikaye atma biçimin ayrı” dedi.

Türk dizi sektörünün Amerika’ya girme planlarını­n olmadığını ifade eden Aksoy, “Hedefimiz başta Çin olmak üzere Japonya, Kore pazarında yer edinmek. Çalışmalar­ımızı yaptık” diye konuştu. Türk uyarlaması dizi Mucize Doktor, Fransa’da düzenlenen TV içerik fuarı MIPCOM’da ses getirmesiy­le, şu ana kadar 43 ülkeye satıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye