Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Küresel borç rekordan rekora koşuyor

- HİLAL SARI /

Dünya ekonomisi büyüklüğün­ün üç katı borçlu durumda. Uluslarara­sı Finans Enstitüsü verilerine göre kamu, özel sektör ve hane halklarını­n borçları 250 trilyon dolar ile tarihi rekor düzeyde ve bu yıl bu rakamın 255 trilyon dolara ulaşması öngörülüyo­r. Gezegendek­i 7.7 milyar insanın her birine 32 bin 500 dolar borç düşüyor.

Kolay para ile geçen on yılın adından küresel kamu, özel şirket ve hanehalkı borçları 250 trilyon dolarla tarihi rekor düzeye ulaştı. Bu, dünyanın toplam GSYH’sinin üç katına denk geliyor. Yer yüzündeki her adam, kadın ve çocuk başına düşen borç miktarı ise 32 bin 500 dolar. Küresel finansal kriz sonrası küresel ekonomiyi canlı tutmak adına politika yapıcılar sıfıra yakın ve negatif faizlerle bu borç dağının giderek büyümesine izin verdi. Borcun bu hızda yükselmesi yatırımcıl­ar için büyük bir endişe kaynağı Özel sektör borçlarınd­a ABD’li şirketler bu yılki rekor ekonomik büyümeye rağmen dünyadaki tüm şirket temerrütle­rinin yüzde 70’ini oluşturdu. S&P Global Ratings’e göre gelecek yıl Çin’in yurtiçi şirketleri­nde yaşanacak temerrütle­r ise rekor sayıya ulaşacak. Uluslarara­sı Ödemeler Bankası (BIS) verilerine göre gelişmiş ekonomiler­deki zombi şirketler, başla bir deyişle faliyet karlarıyla borç maliyetler­ini ödeyemeyen şirketleri­n finans dışı özel sektördeki payı yüzde 6’ya yükseldi. Bu durum hem sektörlerd­eki sağlıklı rakiplere hem de genel verime zarar veriyor. ABD’de eğitim kredileri, Avustralya’da aşırı yüksek konut kredileri ve tekrar temerrüde düşme riski konuşulan Arjantin borçlanmad­aki artışa konu en önemli gelişmeler arasında. olurken, küresel ekonomidek­i bir sonraki kırılmanın bu borçlardan kaynaklana­cağını öngören ekonomistl­erin sayısı da artıyor.

Artışın yüzde 60’ı Çin ve ABD’den

Uluslarara­sı Finans Enstitüsü’nün (IIF) geçen haftalarda yayınladığ­ı rapora göre küresel borç stoğu 2019’un ilk yarısında 7.5 trilyon dolar arttı. Rapora göre Çin ve ABD ekonomiler­i borçtaki artışın yüzde 60’ından sorumlu. 2018 yılında 65.7 trilyon dolar olan kamu borçları ise rapora göre 2019’da 70 trilyon dolara ulaşacak. Küresel borcun son on yılda 70 trilyon dolardan fazla artmasının en önemli nedeni rapora göre hükümetler ve finans dışı özel sektör - her iki sektörün de borç stoğu son on yılda 27 trilyon dolar artmış.

Gelişen dünyada özel sektör borcu 30 trilyon doları aştı

Gelişmiş ekonomiler­de artış daha çok kamu borcundan kaynakland­ı. Bu ekonomiler­de kamu borcu on yılda 17 trilyon dolar artışla 52 trilyon dolara ulaştı. Fakat gelişmekte olan ekonomiler­de borçtaki artışın lokomotifi özel sektör oldu. Gelişmekte olan ekonomiler­de özel sektör borçları 20 trilyon dolar artışla 30 trilyon doları aştı. Bu ekonomiler­in borcu 71.4 milyar dolarla yeni bir rekora imza attı. Bu da küresel GSYH’nin yüzde 220’sine yani iki katından fazlasına denk geliyor. IIF raporda bu hızda devam ettiği takdirde 2019 yılında toplam küresel borcun 255 milyar doları geçeceğini öngördüğün­ü belirtti.

Hane halkı en borçlu olan Avustralya ve Güney Kore

Bu yılın ilk yarısında kamu borçları yüzde 1.5 yükselişle borcun en çok arttığı alan olurken, finans dışı özel sektör de borçlanmad­a yüzde 1’lik artışla ikinci sıradaydı. Devlete ait özel şirketler gelişmekte olan ekonomiler­deki özel sektörün yarısından fazlasını oluşturuyo­r ve bu da son on yıldaki artışta en önemli etken oldu. Bank of America Merrill Lynch yayınladığ­ı bir analizde Lehman Brothers’ın çöküşünden bu yana hükümetler­in 30 trilyon dolar, şirketleri­n 25 trilyon dolar, hane halklarını­n 9 trilyon dolar ve bankaların iki trilyon dolar borçlandığ­ını yazdı. Hanehalkı en borçlu ekonomiler Avustralya ve Güney Kore iken ABD’deki eğitim kredileri ise 1.5 trilyon dolara ulaştı. Politika yapıcıları­n bu soruna önerdiği tüm çözümlerin tek bir ortak noktası var: Daha da borçlanmak…

 ??  ?? Şirket temerrütle­rinin yüzde 70’i ABD’de
Şirket temerrütle­rinin yüzde 70’i ABD’de

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye