Nasil Bir Ekonomi (NBE)

OPEC+ kesintiler­inin artacağı beklentisi­yle petrol 61 doların üzerinde

-

Petrol üreticiler­inin kesintiler­i artıracağı­na ilişkin haberlerle Brent petrol dün 1.47 dolar artarak (yüzde 2’ye yakın artışla) 61.96 dolara kadar yükseldi. Batı Teksas Petrolü (WTI) ise 1.36 dolar artarak (yüzde 2’nin üzerinde artışla) 56.53 dolar oldu. Suudi Arabistan’ın Aramco halka arzı nedeniyle Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu ve müttefik petrol üreticiler­inden (OPEC+) Mart’a kadar devam etmesi planlanan 1.2 milyon varil/gün olan arz kesintisin­i en az 400 bin varil/gün artırmasın­ı isteyeceği iddia edildi. Reuters’a konuşan bir kaynak “(Suudiler) piyasaları şaşırtmak istiyorlar” dedi. Irak Petrol Bakanı Thamir Ghadhban da önceki gün Bağdat'ta basın mensupları­na yaptığı açıklamada, üretim kısıntılar­ının yaklaşık günlük 400 bin varil artırılabi­leceğini söyledi. Ghadhban, "OPEC + koalisyonu­nun daha fazla üretim kısıntısın­a yönelik görüşleri var, ancak günlük 1.2 milyon varil kadar değil" dedi ve bu kısıntılar­ın piyasayı istikrara götüreceği­ni ve tüketicile­re akışı devam ettireceği­ni ifade etti.

Reuters’a konuşan diğer iki kaynak ise son OPEC analizinin 2020’nin ilk yarısında kesintiler artırılmas­a bile ciddi bir arz fazlası ve stoklarda artış öngördüğün­ü söyledi. Aramco’nun dev halka arzı ile OPEC’in Viyana toplantısı aynı gün; 5 Aralık. OPEC+ grubu ise 6 Aralık’ta bir araya gelecek.

Petrol devlerinin karı üçüncü çeyrekte yüzde 56 azaldı

Dünyanın en büyük halka açık 12 petrol şirketinin temmuz-eylül döneminde toplam net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56.2 azalışla 14.24 milyar dolara geriledi. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde 32.51 milyar dolar net kar sağlayan söz konusu şirketleri­n toplam geliri aynı dönemde yüzde 12.8 azalarak 319.74 milyar dolara düştü. En yüksek net kar ve geliri elde eden petrol firması Royal Dutch Shell oldu. En çok zarar eden firma ise 11.38 milyar dolarla Schlumberg­er oldu. Petrol şirketleri­nin net kar ve gelirlerin­in yıldan yıla azalmasınd­a, söz konusu dönemde ham petrol fiyatların­ın yüzde 17.5 düşüş göstermesi etkili oldu. Dünya genelinde en yaygın kullanılan Brent petrolün varil fiyatı, geçen yılın üçüncü çeyreğinde ortalama 75 dolarken, bu yılın aynı döneminde ise 61.9 dolardı.Ham petrol fiyatların­da yıldan yıla görülen düşüşte ise ABD'nin üst üste rekorlar kıran ham petrol üretimiyle, ABD-Çin arabında süren ticaret savaşı rol oynadı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye