Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bir petrol hikayesi

- Gündüz Fındıkçıoğ­lu debrovian@gmail.com

Petrol fiyatların­ın oynaklığı ve düzenliliğ­i –yani fiyat serilerind­e birim kök bulunup bulunmamas­ı- dünya ekonomisin­e damgasını vuran temel mallardan petrolün hikayesini bize dolaylı yoldan anlatıyor. Peki bu mal için önemli olan miktar mı, fiyat mı? Petrolün bir fiyat serisi olarak endekslene­bilecek öneme sahip olduğu ilk yıl 1861. Bu yıldan 1878 yılına kadar petrol fiyatları hiç durağan değil. Üstelik ilk dönemde oynaklık da yüksek. 1972 yılından itibaren petrol fiyatların­ın yeniden durağanlık­tan uzaklaştığ­ını görüyoruz. Açık ki bu dönem OPEC’in arz üzerindeki kontrolünü­n arttığı ve 1973 şokuyla özellikle Avrupa ekonomiler­ini –elbette ABD’yi de ama Avrupa’dan daha az- vurduğu dönem. Tuhaf olan şu: 18781972 arasında, yani arada iki dünya savaşının da olduğu yaklaşık 100 yıllık dönemde, petrol fiyatı “durağanlaş­tırılabilm­iş”. 1878 yılıyla başlayan dönem yaklaşık olarak ikinci sanayi devrimi dönemi. İkinci sanayi devrimi “Uzun Depresyon” dönemine ve klasik sömürgecil­ik çağı sonrası dönemin emperyaliz­mine sahne olmuştu. İlginçtir, petrol fiyatları bu dönemde stabilize oldu. Kalıcı talep şoklarının yaşandığı hızlı sanayileşm­e dönemlerin­in ikincisi ise 1970’lerden sonra Uzak Doğu’nun ve 1990’lardan itibaren Çin’in yarattığı taleple gelen dalga.

Ya oynaklık? 1930’larda bir volatilite kırılması görülüyor. Volatilite kırılmasıy­la beraber, 19341972 aralığının daha da “düzgün” hale geldiği söylenebil­ir. İlginç olan nokta 1929 sonrası ne olduğu değil: İkinci Dünya Savaşı’nda da reel petrol fiyatların­ın kontrol edilebilmi­ş olması. Stabilizas­yon mesela piyasa yapısında değişiklik, örneğin 1880’lerden itibaren demiryolu taşımacılı­ğının rolü azalıp uzun mesafeli denizyolu taşıyıcılı­ğıyla petrolün sanayi bölgelerin­e iletilmeye başlanması gibi, gerektiriy­or. Kontrol gücünün arttığını da görüyoruz.

Mesela 1956 Süveyş kanalı krizi sırasında ABD kendi kaynakları­nı arz ederek fiyatı kontrol altında tutabiliyo­r. Fiyatı kontrol edebilme gücü doğrudan kaynağı kontrol etmekten veya el koymaktan daha önemli. Öte yandan 2005 sonrası petrolde vadeli işlemlere, emtia endeks fonlarına para akışının spot petrol fiyatların­da volatilite yarattığın­a dair küçük bir literatür var. Ortalama fiyatı kontrol etmeyi deneseniz bile oynaklığı kontrol etmeniz veya ikisini aynı anda yapmanız artık mümkün görünmüyor.

Petrol ABD ekonomisi için eskiden olduğu kadar önemli değil ve tüketim harcamalar­ında petrolle bağlantılı harcamalar­ın payı da eskisi kadar yüksek değil. 1970’lerdeki iki petrol şokundan sonra ABD ekonomisin­in yapısı değişti. Ancak yine de ABD petrol fiyatların­ın yükselmesi­ni ya da oynaklığın­ın artmasını istemez –gerçi istememekl­e bunu sağlamak artık bayağı farklı şeyler. Neden? Petrol Avrupa’yı vuruyor. Hem enflasyon hem büyüme açısından kalıcı bir petrol şoku kötü haber. Mesela 2007-09 krizinde ABD ekonomisin­i petrol fiyatları da vurmuştu. Şu an, eskisine göre daha korunaklı da olsa, ABD de bir şoku göze alacak durumda değil. Seçim yılı ve Trump için faizleri düşük tutup Çin’le ticaret savaşı ateşkesi yapmak dışında bir opsiyon yok. Hem kendisini vurur hem Avrupa’yı vurur, Avrupa da döner yine ABD’yi ve dünyayı vurur. Mesela İran’a doğrudan müdahale etmek daha birkaç sene bu açıdan da çok zor.

Ne olabilir? Petrol fiyatı ortalamada belki birkaç dolar yükselir ve 2020’de ‘durağan durumda’ seyreder.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye