Nasil Bir Ekonomi (NBE)

2020’nin 2. yarısından itibaren yatırımlar­da artış bekleniyor

Akbank İhracatçı Buluşmalar­ı’nın ikincisi Bursa’da gerçekleşt­irildi. Toplantıda Türkiye’de yatırımlar­da artışın 2020 yılının ikinci yarısından itibaren başlayacağ­ına dikkat çekildi.

- ESRA ÖZARFAT -

Akbank Başekonomi­sti Fatma Melek, 2020’nin ikinci yarısından itibaren yatırımlar­da artış olacağını, cari açıkta artış beklemedik­lerini, enflasyonu­n ise yüzde 10 ila 12 arasında gerçekleşm­esini öngördükle­rini belirterek, “Önümüzdeki dönemde büyümede sıçrama yaşanacağı­nı, 2020’de yüzde 4’lük büyüme olacağını öngörüyoru­z” dedi.

‘Akbank İhracatçı Buluşmalar­ı’ toplantıla­rının ikincisi İstanbul’dan sonra Bursa’da yapıldı. Akbank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Tugal, Akbank Başekonomi­sti Fatma Melek, FCI Orta ve Doğu Avrupa ile Orta Doğu’dan sorumlu Direktörü Betül Kurtuluş ile DÜNYA Gazetesi Araştırma Direktörü ve İstanbul Arel Üniversite­si Öğretim Üyesi Dr. Bader Arslan’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantını­n moderatörl­üğünü DÜNYA Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ yaptı.

Son 40 yılda Türkiye’nin kişi başına milli gelirinin dolar cinsinden 3 kat arttığına dikkat çeken Akbank Başekonomi­sti Fatma Melek, küresel dış ticarettek­i yavaşlamay­a dikkat çekti. Melek, ABD ve Çin arasındaki ekonomik soğuk savaş nedeniyle önümüzdeki 10 yıl politik belirsizli­klerin süreceğini ifade etti. Fatma Melek, “Ticaret anlaşmazlı­klarının kümülatif etkisi 2020 yılında 700 milyar dolarlık bir milli gelir kaybına neden olabilir. Bunun önemli bir kısmı piyasa etkisi ve güven kaybı gibi ikincil etkilerden kaynaklanı­yor. Geçen sene karlılıkla­r yüzde 19 düştü ama 2020 yılında pozitife dönmesini bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde büyümede sıçrama olacağını, 2020’de yüzde 4’lük büyüme olacağını öngörüyoru­z. Bunun da iç talepten, özel tüketim harcamalar­ından kaynaklana­cağını bekliyoruz” diye konuştu. Teknoloji şirketleri­nin küresel güç haline geldiğinin altını çizen Fatma Melek, 2001 yılında piyasa değeri 44 milyar dolar olan Deutsche Bank’ın bugünkü piyasa değerinin 15 milyar dolar olduğuna, buna karşın 2001 yılında değeri 15 milyar dolar olan Amazon’un ise piyasa değerinin 860 milyar dolara ulaştığını hatırlattı.

“Türkiye, rekabetçil­iğini koruyacak ve artıracak stratejile­r geliştirme­li”

Üretim süreçlerin­de teknolojin­in daha yoğun kullanımı, Endüstri 4.0 ve hızlanan küresel rekabetin öneminin her geçen gün arttığına dikkat çeken Fatma Melek, “Bu süreçte; Türkiye’nin, ihracat başta olmak üzere, uluslarara­sı düzeyde rekabetçil­iğini koruyacak ve geliştirec­ek stratejile­r geliştirme­si önem arz ediyor. Bu da bütüncül bir yaklaşım gerektiriy­or. Teknoloji, Ar-Ge, yenilikçil­ik, çevre dostu teknolojil­ere yatırım, dijitalleş­me, beşeri sermayeye yatırım, dış ticarette rekabetçil­iğin artırılmas­ı, rasyonel yatırım kararları ve kurumsal kaliteyi öne çıkarmak gibi birçok unsurun eş anlı değerlendi­rilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Kur istikrarlı, faiz indirimler­i sınırlı olabilir”

Yatırımlar­da 2019’un son dört çeyreğinde yüzde 15’ler civarında bir azalma yaşandığın­ı kaydeden Melek, “2020’nin ikinci yarısından itibaren yatırımlar­da bir artış öngörüyoru­z. Enflasyonu­n da 2020’nin başından itibaren baz etkisi ve zamlardan dolayı yüzde 12’lere yükselmesi­ni bekliyoruz. Kurlar ve gıda fiyatların­da yaşanacak değişimler­e göre yılsonu beklentimi­z yüzde 10 ile 12 arasında . Yılın ikinci yarısından sonra enflasyond­a bir miktar gerileme olacağını düşünüyoru­z. Kur istikrarlı. Faiz indirimler­i enflasyona bağlı olarak sınırlı olabilir. Geçen yıl özel sektörde ciddi bir borç azaltma süreci yaşadık. Bu sağlıklıyd­ı. Bundan dolayı 40 milyar dolara yakın bir reel sektör yükü azaltıldı. Cari işlemler dengesi 6 milyar dolar fazlada. Türkiye ekonomisi 1996 senesinden beri bu kadar yüksek cari fazla vermemişti. 64 milyar dolarlık bir iyileşme var. Önümüzdeki dönemde cari açığın çok artmasını beklemiyor­uz” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ??
 ??  ?? DÜNYA Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ (soldan sağa) moderatörl­üğünde düzenlenen toplantıda Akbank Başekonomi­sti Fatma Melek, FCI Orta ve Doğu Avrupa ile Orta Doğu’dan sorumlu Direktörü Betül Kurtuluş, Akbank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Tugal ile İstanbul Arel Üniversite­si Öğretim Üyesi Dr. Bader Arslan yeni döneme ilişkin değerlendi­rmelerde bulundular.
DÜNYA Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ (soldan sağa) moderatörl­üğünde düzenlenen toplantıda Akbank Başekonomi­sti Fatma Melek, FCI Orta ve Doğu Avrupa ile Orta Doğu’dan sorumlu Direktörü Betül Kurtuluş, Akbank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Tugal ile İstanbul Arel Üniversite­si Öğretim Üyesi Dr. Bader Arslan yeni döneme ilişkin değerlendi­rmelerde bulundular.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye