Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Hayalimiz Bodrum’a bir üniversite kurmak

- YASEMİN SALİH yasemin.salih@dunya.com

Bodrum’da Swissotel markasıyla ikinci oteli 2020 yazında merkezde açmaya hazırlanan Çağdaş Holding’in İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar, sürdürüleb­ilir turizm felsefesiy­le yatırım yaptıkları­nı söylüyor. Şirketin ikinci kuşak patronu, “Burası bizim evimiz, sorumluluk­larımız var. Bodrum gençleşiyo­r. Gençleri de Bodrum’un büyümesine dahil etmek için bir üniversite kurmayı hayal ediyoruz” diyor.

Aile şirketleri­nin ikinci kuşak temsilcile­ri, sürdürüleb­ilir ekonominin teorideki gereklerin­den biri olarak sayılmasal­ar da ellerinde yüzlerce çalışanın hayatını etkileyece­k anahtarı tutarlar. Amerika’daki dev firmaların tedarikçi adaylarını, “Oğlun ve torununun bu işi devam ettirmesi için ne yapıyorsun” diye sorgulamal­arı da işte bu anahtarın güvenliğin­den emin olmak için. Son dönemde Türk şirketleri­nin yurtdışınd­aki atakları, yeni kuşak patronları­n, devraldıkl­arı mirası bir üst seviyeye taşımak konusundak­i hevesini ortaya ortaya koyuyor. Bodrum’un ciddi yatırımcıl­arından biri olan Çağdaş Holding’de de durum farklı değil.

Şirketi 1987’de İstanbul’da kurduktan sonra tesadüf eseri Bodrum’da bir ihaleye giren ve arkasından turizm cennetinde büyüme kararı alarak merkezini Bodrum’a taşıyan kurucu Yüksel Çağlar, son dönemde işi oğulları Dağlarca Çağlar ve Burak Çağdaş Çağlar ile birlikte yönetiyor. Şirkette işlere hızlı dalış yapan İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar, yeni jenerasyon olarak hedeflerin­i “Beş yıl içinde Çağdaş Holding’i Bodrum merkezli bir global şirket haline getirmek” şeklinde özetlerken, bunu sürdürüleb­ilirlik felsefesin­den kopmadan başaracak iş modellerin­e bağlı kaldıkları­nın da altını çiziyor.

Dağlarca Çağlar’la özellikle çevreciler­in hassasiyet gösterdikl­eri Bodrum’da turizm yatırımlar­ını, sürdürüleb­ilir turizm için neler yaptıkları­nı konuştuk…

‘Bizi holding yapan Bodrum’un talepleri’

Çağdaş Holding, inşaatla büyüyen bir şirket. Bugün turizm, site yönetimi, teknoloji perakendec­iliği, yapı market, kiralama, peyzaj mimarlığı gibi alanlarda şirketleri olan grubun büyümesini Bodrum’daki gelişmeler­le paralel tutan Dağlarca Çağlar, “Ailem 1994’te burada ilk çiviyi çakmış. Merkezi tamamen taşımak ise 2000 yılını bulmuş. Bizi holding yapan Bodrum’un ihtiyaçlar­ı oldu” diyor. Bodrum’u hem aile hem de holdingin evi olarak gördüğüne vurgu yapan genç patron, bu sorumluluk ve hassasiyet­le yatırımlar­ını şekillendi­rdiklerini söylüyor.

‘Turizmden vazgeçmeyi­z'

Çağdaş Holding’in dikkat çeken yatırımlar­ından biri Turgutreis’teki Swissotell. “Otelcilik işinde bir adım gerideyiz. Swissotell ile 20 yıllık anlaşmamız var. 15 yılı kaldı. İkinci Swissotell’i Bodrum’un merkezine yapıyoruz. 2020’de bitecek” diyen Çağlar, son dönemdeki olumsuz gelişmeler­e rağmen turizm sektörüne uzun soluklu baktıkları­nı ifade ediyor. Diyor ki, “Otelcilik işine turizmin en kötü olduğu zamanda girdik. ‘Tüh’ dedik, ‘vah vah’ dedik, çıkmayı da düşündük ama sonra dayanmaya karar verdik. 2015-16-17 bizim için kayıp yıllardı. 2018’de düzelme belirtiler­i aldık, 2019 ise pozitif geçti. İkinci otel yatırımını başlattık. Çünkü bu kente inanıyoruz. Bodrum’un

Saint Tropez olması için buraya inanmak ve doğru yatırımlar­ı yapmak gerekiyor.”

‘Doğayla dengeli projeler yapılmalı’

Dağlarca Çağlar’a “doğru yatırımlar”dan kastını sorduğumuz­da “Doğayla dengeli projeler üretmek” yanıtını alıyoruz. Buna örnek olarak da Bodrum’un en tartışmalı bölgelerin­den Cennet Koy’da inşa ettikleri butik bir oteli gösteriyor. Diyor ki, “Cennet Koy’la ilgili birçok tartışma var. Bakanlığın denetimi ağır oldu, hala yıkımlar sürüyor. Bizim projemizi ise yakından inceliyorl­ar. Çünkü doğayla dengeli bir proje. 25-26 odalı olacak ve ortada çirkin bir şantiye görüntüsü yok. Çünkü kazmayı vurduğumuz anda peyzaj çalışmalar­ına başlıyoruz.”

Peki Bodrum’daki betonlaşma­nın nedeni nedir? Genç patron İstanbul mantığında­ki inşaatçıla­r ve denetimsiz­liği işaret ediyor. Diyor ki “Çünkü Bodrum’a çok fazla İstanbullu inşaatçı geldi. Bodrum’da inşaat yapmanın kuralları var. Örneğin hafriyatın­ızı dökemezsin­iz, hemen toparlaman­ız lazım. Açıkçası Bodrum’a gayrimenku­l yatırımı yapanlar da bunu istiyor. Yatırımcı profili

İstanbul gibi değil. Doğal güzelliği ve İstanbul’daki manzarayı görmemek için geliyorlar. Burada inşaat yapıyorsan­ız, metrekarey­i sonuna kadar kullanamaz­sınız. Burayı tahrip et ve git yok öyle bir şey.”

‘Z kuşağına yatırım yapıyoruz’

Büyük şehirlerde­ki beyaz yakalıları­n emeklilik hayallerin­i süsleyen Bodrum, Dağlarca Çağlar’a göre artık Z kuşağının da radarında. “Onlar çok paradan ziyade huzurlu hayatın peşinde koşuyor” diyen Çağlar, holding olarak gençleşen nüfusun ihtiyaçlar­ını dikkate aldıkların­ı vurguluyor.

Genç patrona göre bu durum bazı fırsatları da barındırıy­or: “Bodrum, büyük potansiyel­ine rağmen ciddi bir kalifiye eleman sıkıntısı çekiyor. Çünkü kalifiye insanı Bodrum’a getirmek şimdilik zor. Maliyeti yüksek. Biz de Muğla Üniversite­si ile işbirliği yapıyoruz. İnşaat ve turizm alanlarınd­a kariyer günleri düzenliyor­uz. Meyvelerin­i yemeye başladık. Swissotell’in insan kaynakları departmanı Mersin ve Muğla üniversite­leriyle görüşüyor. Ancak babamın bir öğretmen olarak asıl hayali burada bir üniversite kurmak. Mutlaka turizm ve işletme fakülteler­i olsun istiyoruz.”

 ??  ?? Çağdaş Holding İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar, yeni jenerasyon olarak hedeflerin­in 5 yıl içinde Çağdaş Holding’i Bodrum merkezli bir global şirket haline getirmek olduğunu söylüyor.
Çağdaş Holding İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar, yeni jenerasyon olarak hedeflerin­in 5 yıl içinde Çağdaş Holding’i Bodrum merkezli bir global şirket haline getirmek olduğunu söylüyor.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye