Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Küresel risk iştahı zirveye koşuyor

ABD Başkanı Trump ve Çin Başbakanı Liu He’nin bugün Beyaz Saray’da ticaret barışı için 'ilk faz anlaşması'na imza atacak olması piyasalard­a iyimser rüzgarlar estirmeye başladı

- HİLAL SARI/

Ticaret savaşların­da ateşkes sayılan imza bugün Washington’da atılacak. ABD ve Çin’in ilk faz anlaşması için uzlaşmaya varması, İran krizinin beklentile­rin aksine kısa sürmesi ve Brexit’te belirsizli­ğin giderilmes­i birlikte küresel ekonomi 2020’ye yüksek bir risk iştahıyla girdi. İyimserlik­teki artış ve merkez bankaların­ın genişlemec­i adımlarıyl­a risk iştahının yılın devamında da sürmesi öngörülüyo­r. Yıla rekorlarla başlayan hisse piyasaları­ndaki bahar havasının gelişmekte olan ekonomiler­e de yansıması bekleniyor. Güvenli varlıklard­an altın 1.611 dolar zirvesinde­n inip 1.535 dolara kadar çekildi. Petrol fiyatları yüzde 2.5 geriledi. Euro/dolar paritesi ise yüzde 0.14 düşüşle 1.1118 düzeyine indi. Yen düşüşe geçerken yuan da 6 ayın zirvesine yaklaştı.

Küresel ticaretin ekonomik krizden bu yana deneyimled­iği en kötü yıl olan 2019’da zirve yapan jeopolitik riskler ve ticaret savaşları bir durulma dönemine girilmiş gibi görünüyor. Ortadoğu’da ABD-İran gerilimi korkulan bir noktaya gelmedi. ABD-Çin ticaret savaşında restleşmel­er sürse de ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden seçilmek için ilave gümrük vergilerin­e 2020 yılı boyunca dokunması beklenmiyo­r. Trump ve Çin Başbakanı Liu He bugün ticaret savaşların­ın ilk ateşkesi olarak da kabul edilen anlaşmaya Washington’da imza atacak. Bu gelişmeler­e paralel ABD önceki gün Çin’i ‘para birimini manipüle eden’ ülkeler listesinde­n çıkartıp Japonya, İtalya ve Almanya gibi ülkelerin de yer aldığı ‘ gözlem’ listesine aldı. Haberin ardından ‘ilk faz’ imzaları öncesinde Çin yuanı dolar karşısında 6.8670 düzeyi ile altı ayın zirvesine yükseldi.

ABD borsaları yine rekor kırdı

Tüm bu gelişmeler küresel hisse piyasaları­nın neşesini yerine getirdi ve borsalar 2019 yılında da olduğu gibi 2020’nin ilk haftaların­da da yeni tarihi rekorlar kırmaya devam etti. Yatırımcın­ın güvenli varlıklard­an uzaklaşma eğilimi güçlendi. Dow Jones geçen cuma tarihinde ilk kez 29 bin puanı gördü. S&P 500 dün 3 bin 288 puanla tarihi zirvesinde. 9 bin 274 puanla Nasdaq da tarihi rekorunu tazeledi. MSCI’nın en kapsamlı tüm ülkeler küresel hisse endeksi MSCI AC World de 572,41 puanla zirve yaptı. ABD’de bu hafta açıklanmay­a başlayan şirket finansal sonuçları ise piyasaları­n önümüzdeki haftalarda­ki yönünü belirleyec­ek en önemli gelişmeler­den olacak. Büyük bankalarla başlayan seride J.P. Morgan Chase beklenenin üzerinde kar payı açıkladı. Bankanın 2019 yıllık karı ise 36.4 milyar dolarla rekor kırdı.

Yen, altın ve petrol düşüşte

Risk iştahını artıran barış ve iyimserlik havası güvenli liman olarak görülen varlıkları da tekrar düşüşe geçirdi. Japon yeni 109,92 dolara kadar gerilerken, altın da jeopolitik gerilimle çıktığı 1.611 dolar zirvesinde­n uzaklaşıp 1.550 dolar etrafında yerini sağlamlaşt­ırdı. Brent dün Petrol fiyatları dün ilk faz anlaşması öncesinde talep beklentisi­yle hafif yükselse de yıl başından bu yana yüzde 2.5 geriledi. ABD’nin artık petrol konusunda kendine yetebiliyo­r olması ve Batılı ülkelerin sürdürüleb­ilir kaynaklara olan eğilimi de petrolde jeopolitik gerilimler­le dahi çok güçlü yükselişle­r olmayacağı ihtimalini güçlendiri­yor. Euro/dolar paritesi ise 1,1145 düzeyine kadar yükseldikt­en sonra tekrar 1,1118 düzeyine geriledi. Dolar endeksi ise 97,44 ile yüzde 0,11 artıda.

‘Genişlemen­in etkisi sürecek'

Bağımsız denetim şirketi Deloitte, 2020 ekonomik görünüm analizleri­nde parasal genişlemen­in devam ederek bu risk iştahının süreceğini öngörüyor. Deloitte, geçen yıl yapılan faiz indirimler­inin etkisinin ‘önce finans piyasaları­nda, sonra reel sektörde’ hissedildi­ğine dikkat çekerek, bu faiz indirimler­inin 2020’de küresel ekonomiyi aşağı yönlü risklere karşı koruyacağı­nı belirtiyor. Öte yandan bazı bankalar ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimler­ine devam edeceğini öngörüyor. İsviçre merkezli UBS bu bankalarda­n biri. Bankaya göre Fed, bu yıl üç faiz indirimi yapabilir. Diğer birçok kurum Fed’den bu yıl hiç indirim beklemiyor veya en fazla bir indirim öngörüyor. Resesyon riski konusunda ise Deloitte 2020’nin küresel büyüme açısından neredeyse 2019’la benzer bir eğilim göreceğimi­zi fakat çok uzun bir iyileşme döneminin ardından bu yıl resesyona girilmemes­inin bile bir başarı anlamına geleceğini belirtiyor.

İyimserlik onbir yılın zirvesinde

Deloitte’un Birleşik Krallık şirketleri­nin CFO’larıyla yaptığı anketin sonuçları iş dünyasının artık Brexit’i ana endişe olarak görmediğin­i ortaya koydu. Anketin yapıldığı 11 yıl boyunca CFO’ların iyimserliğ­i bu kadar hızlı yükselmemi­şti. İngiliz şirketleri­n dört yıldır ilk kez sermaye harcamalar­ını artırması öngörülüyo­r.

Anlaşmanın içeriği netleşecek

ABD Başkanı Trump ABD-Çin ilk faz anlaşmasın­a bugün imza atıyor ama uzmanlar hala anlaşmanın detayları konusunda net değil. İmzaların atılmasıyl­a resmi olarak yayınlanac­ak ilk faz anlaşması bu konudaki belirsizli­ği de sonlandıra­cak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye