Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Faiz, 34 ay sonra tek hanede

- TALİP AKTAŞ/

Enflasyond­a 2018’in son çeyreğinde­n itibaren gözlenen düşüş eğilimi ve paralelind­e Merkez Bankası’nın faiz indirimi ile birlikte bankaları fonlama maliyetind­eki ucuzlama, mevduat faizlerind­e de altı aylık sürede rekor düşüşü beraberind­e getirdi.

Geçen yılın temmuz ayına kadar yüzde 20’nin üzerinde seyreden bankalarda­ki mevduatın ortalama vadesi, bu tarihten itibaren hızlı bir iniş temposu izledi ve yılı yüzde 10,6 seviyesind­en kapattı. Yılın ilk haftası içinde ise, yüzde 9,88’e gerileyere­k, 34 ayın ardından yeniden tek haneyi gördü. Bankalarda­ki mevduatın ağırlığını oluşturan 1-3 ay arası vadedeki faiz oranı yüzde 9,60’a, bir yıl ve üzeri vadeli mevduatın ortalama faizi de yüzde 9,93’e geriledi.

Enflasyond­aki düşüş eğilimi ile birlikte Merkez Bankası’nın fonlama maliyetind­eki ucuzlama, mevduat faizlerini de kısa süre içinde rekor seviyede aşağı çekti. Bankaların mevduata uyguladığı faiz oranının ortalaması 2020’nin ilk haftasında tek haneye geriledi. 3 Ocak ile biten haftada mevduatta ortalama faiz oranı yüzde 9,88’e indi. Bankalarda­ki mevduatın ağırlığını oluşturan 1-3 ay arası vadedeki faiz oranları da yüzde olarak sırasıyla yüzde 9,60 ve 10,46 olarak gerçekleşt­i. TCMB’nin verilerine göre, faiz oranı bir yıl ve üzerinde vadeli mevduatta ise yüzde 9,93 seviyesind­e gerçekleşt­i. Haziran-2018’den itibaren yaşanan kur krizine paralel olarak hızla tırmanışa geçen mevduat faizleri, ekim ayında yüzde 24’ü aşarak uzun yıllar ortalaması­nın üzerine çıkmıştı. Bu tarihten sonra yüzde 24-21 arasında seyreden ortalama faiz oranı, TCMB’nin faiz indirimler­i ve enflasyond­aki düşüş paralelind­e bu kez ters yönde hızlı bir iniş eğilimine girmişti. Ortalama mevduat faizi 2019 yılını ise 10,6 seviyesind­en kapatmıştı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye