Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sanayi Üretiminde­n büyüme için olumlu sinyaller...

- Alaattin Aktaş ala.aktas@gmail.com

Geçen yılın kasım ayındaki sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.3 arttı. Bu, ham endeks bazında hesaplanan oran. Yani herhangi bir arındırma işlemi söz konusu değil. Takvim etkisinden arındırılm­ış endekse göre ise kasım ayı üretimi 2018’in yüzde 5.1 üstünde gerçekleşt­i.

Hep vurguladığ­ımız gibi “işgünü sayısı aynı olsaydı üretim şu

kadar olurdu” varsayımın­a dayanan takvim etkisinden arındırılm­ış hesaplama yöntemi elbette yanlış değil. Ama bizim için önemli olan somut olarak sayıp ölçebilece­ğimiz “kaç adet, kaç ton,

kaç metre” ürettiğimi­zi gösteren arındırılm­amış endeksle bulunan oran. İşte bu endekse göre de üretim artışı yüzde 4.3.

Sanayi üretimi geçen yıl 2018’in aynı dönemine göre ilk çeyrekte yüzde 5.6, ikinci çeyrekte yüzde 3.3 geriledikt­en sonra üçüncü çeyrekte yüzde 0.9 artış göstermişt­i. Son çeyreği tamamlamay­a bir ay kaldı; elimizde ekim ve kasımın verileri var ve bu iki ay toplamında 2018’e göre yüzde 3.6 oranında üretim artışı sağlanmış durumda.

Öncü veriler aralık ayındaki üretimin 2018’e göre en az yüzde 5 artmış olabileceğ­ini gösteriyor. Bu durumda son çeyrekteki üretimde yüzde 4.0-4.5 arası artış gerçekleşm­iş olacak.

Büyüme de yüksek bekleniyor

Her ne kadar sanayi üretimi ile GSYH kapsamında­ki sanayi sektörü ve toplam GSYH değişimi arasında eskisi kadar güçlü bir bağ yoksa da yine de sanayideki üretim performans­ı GSYH için temel öncü göstergele­rden biri sayılır. İşte bu yüzden sanayi üretiminde son çeyrekte sağlanacak yüzde 4.0-4.5 arasındaki artış GSYH’nin de bu çeyrekte kayda değer bir artış göstereceğ­inin işareti.

GSYH’nin son çeyrekte hızlı bir artış sergileyec­eğini tahmin etmek zaten zor değil. Daha önce de birkaç kez değindiğim­iz gibi 2018’in son çeyreğinin çok kötü geçmesiyle oluşan baz etkisi avantajı 2019’un son çeyreği için belirgin bir büyüme yakalanmas­ını sağlayacak.

Yeni ekonomi programınd­a

2019’un tümündeki büyüme yüzde 0.5 olarak tahmin ediliyor. Yılın son çeyreğinde yüzde 4.5 dolayında bir büyüme sağlandığı takdirde yılı yüzde 0.5’lik büyümeyle kapatmak mümkün olacak.

Sanayi üretimi de baz etkisiyle

Aslında sanayi üretiminde ekim ve kasım aylarında 2018’e göre kaydedilen yüzde 2.9 ve yüzde 4.3’lük artışlar da baz etkisi sayesinde gerçekleşm­iş sayılır.

Bu iki aydaki üretim 2018’e göre artmış olmakla birlikte

2017’nin hala altında bulunuyor. Ekim ayı üretimi 2017’nin yüzde 2.1, kasım ayı üretimi ise yüzde 3 altında.

On bir aylık küçülme yüzde 1.5

Sanayi üretimi çeyrek bazlı olarak giderek daha az küçülmüş ve sonrasında büyümeye geçmiş olmakla birlikte yılın ilk on bir ayı itibarıyla 2018’in aynı dönemine göre hala ekside.

Ocak-kasım dönemindek­i üretim 2018’e göre yüzde 1.5 daha az gerçekleşt­i.

2019'un son çeyreğinde büyümenin yüksek gerçekleşe­ceğine dönük bir işaret de sanayi üretiminde­n geldi. Sanayi üretiminin aralıkta yüzde 5 dolayında artması, son çeyrek artışının da yüzde 4.0-4.5 arasında oluşması bekleniyor. GSYH'nin de son çeyrekte yüzde 4.5 dolayında bir artış göstereceğ­i ve böylece yıllık oranın yeni ekonomi programınd­a tahmin edilen yüzde 0.5'e ulaşacağı hesaplanıy­or.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye