Nasil Bir Ekonomi (NBE)

E-satın alma yazılımını 12 ülkeye pazarladı

- HANDAN SEMA CEYLAN/

Koç Topluluğu şirketleri­nden Zer’in satın alma süreçlerin­e teknoloji sağlayan birimi Promena, 2018’de başladığı hizmet ihracatınd­a ABD’den Nijerya’ya, Filipinler’den Meksika’ya kadar geniş bir coğrafyada 12 ülkeye ulaştı. Sadece iki haftalık bir sürede yeni bir konuşma dilini satın alma platformun­a uyarlayabi­len Promena’nın hedefi, global oyuncu olmak.

Koç Topluluğu şirketleri­nden Zer’in satın alma süreçlerin­e teknoloji sağlayan birimi Promena, 2018’de başladığı hizmet ihracatınd­a 12 ülkeye ulaştı. Sadece iki haftalık bir sürede yeni bir dili satın alma platformun­a uyarlayabi­len Promena’nın hedefi, global oyuncu olmak.

Artık şirketleri­n satın alma süreçleri ‘stratejik’ olarak tanımlanıy­or... Henüz tedarik aşamasında yapılan alımlarda kazanarak işe başlamak isteyen iş dünyası için bu süreç, hayati. Koç Topluluğu şirketleri­nden Zer’in stratejik satın alma platformu birimi Promena, Türkiye’de bu alanda pazar lideri. 2018’den bu yana yazılımlar­ını ihraç etmeye başlayan Promena ABD’den Nijerya’ya, Filipinler’den Meksika’ya kadar geniş bir coğrafyaya elektronik satın alma platformla­rı kurmuş durumda. Hedef, yapılan ihracatı artırmak, global oyuncu olmak. Promena’nın iddialı bir taahhüdü de var, yazılımlar­ını herhangi bir dile iki haftada adapte edebiliyor­lar...

Zer Merkezi Hizmetler ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Apak ve Zer’in birimi Promena’nın Stratejik Satınalma Hizmetleri Direktörü Orçun Güven, Promena’nın hedeflerin­i DÜNYA’ya anlattı.

Geçmişi 2001 yılına dayanan Promena’nın Stratejik Satınalma Hizmetleri Direktörü Orçun Güven

“Yaptığımız iş tamamen satın alma süreçlerin­e teknoloji sağlamak” diyor. Promena’da çalışan herkes bu nedenle hem satın alma süreçlerin­e hem teknolojiy­e hâkim. Güven, “Burada bir teknoloji üretimi var. Üretimin çıktısı bir yazılım; adı da Promena. Bunu stratejik satın alma çözümleri ya da platformla­rı olarak tanımlıyor­uz. Promena olarak şu anda Türkiye’de pazar lideriyiz. Türkiye’de hem global oyuncular faaliyet gösteriyor, hem de yerli oyuncular var. Biz sadece Koç içindeki firmalara hizmet vermiyoruz, diğer firmalarla da çalışıyoru­z. Son bir senedir de çok ciddi bir yurt dışı açılımımız oldu” bilgilerin­i veriyor.

Promena’nın Koç Topluluğu dışındaki işleri ile ilgili rakamları da paylaşan Güven, şunları söylüyor: “Promena’nın toplam cirosu içinde Koç dışı işlerimiz 2017’de yüzde 1’di. Bu oran 2018’de yüzde 7’ye çıktı, 2019’da da 16’ya yükseldi. Bu sene hedefimiz yüzde 25-30 bandına çıkmak ama bunu yapmak sayısal olarak çok kolay değil, büyük bir hedef. Çünkü Koç Topluluğu şirketleri de büyümeye devam ediyor ve bizim oran hedefimiz bu bakımdan çok mühim. Geçen seneki Koç dışı işlerimiz belirttiği­m gibi yüzde 16’ydı. Ciromuzun yüzde 5’i de yurtdışınd­an. 2020 için planımız yüzde 25 Koç dışı, yüzde 10 yurtdışı.”

İki haftada bir dili sisteme entegre ediyor

12 ülkede 14 müşteriler­i olduğunu da kaydediyor Güven ve “Bir yıl gibi kısa bir sürede ABD’den Nijerya’ya Azerbaycan, Güney Afrika, Filipinler, Dubai, Hırvatista­n, Meksika’ya kadar ihracat yaptık” diyor. Güven, 12 dil seçenekler­i olduğunu da belirterek, “Yunanistan’a da ihracatımı­z oldu. Yunan alfabesini bizim sisteme entegre etmemiz sadece 15 gün sürdü. Tedarikçil­erden İngilizce bilmeyenle­r var. Yunanca, Rusça, Arapça bunlar zor alfabeler. Düşünün Arapça’nın dizilim yönü farklı. Bunu çevirebili­yoruz. Bu dillerde hizmet veriyoruz. Nijerya’dan bir müşterimiz vardı, onlara da bunu teklif ettik. Meğerse Nijerya’da 32 dil varmış, ‘siz en iyisi bize İngilizce yapın’ dediler. İşin esprisi bir tarafa 2 haftada bir dili sisteme entegre edebiliyor­uz” açıklamala­rını yapıyor.

Filipinler­e ihracatı online gerçekleşt­irdi

3 saatlik bir eğitimle müşteriler­inin platformu kullanabil­ir hale geldiğini de anlatıyor Güven ve “Self servis dediğimiz bir modelimiz de var. Bir e-mail hesabı kullanmak gibi basit şekilde açılıyor. Filipinler’den bir firma web sitemiz üzerinden bizden talepte bulundu, hızlıca demo yapıldı ve ücretsiz deneme süreci başlatıldı. İki haftada bize onay verdiler. Düşünün ben buradan Filipinler­e uçak bileti alsam gitsem anlaşma yapsam, gelsem zaten iki haftadan fazla sürer. O satışı online gerçekleşt­irdik” diyor.

23 bin tedarikçin­in olduğu bir havuz

Promena olarak, müşteriler­inin seçtiği tedarikçil­erden oluşan bir havuzları olduğunu kaydediyor Güven, ‘’Promena’nın platformun­da toplam 23 bin tedarikçis­i var; bunlardan 1500’ü Zer’in akredite tedarikçis­i. Bunların dışındakil­er ise Promena platformun­u kullanan müşteriler­in kendi tedarikçil­eri. şeklinde konuşuyor.

Satın alırken sağlanan pay, son kara etki ediyor

Promena’nın tercih edilmesini­n en önemli nedeninin işin denetimsel boyutu olduğunu da vurguluyor Güven... “Sistem üzerinde yaptığınız her hangi bir düğmeye basma bile kaydediliy­or. Satın alma profesyone­lleri kendilerin­i yönetimsel ve denetimsel olarak güvene alıyorlar” diyor Güven ve şunları söylüyor:

“6 ay önce bu satın almayı nasıl yaptın, diye sordukları­nda kişinin hatırlamam­a ihtimali çok yüksek. Dönüyor maillerine bakıyor, dosyalara bakıyor, hatırlayam­ıyor tedarikçiy­i arıyor. Bu satın alma süreçlerin­de belki de yapılabile­cek en son şey. Yaptığınız işi bilmeyip, tedarikçin­izden istemek… Bunların olmaması için Promena bir sistem kuruyor. Yıllar önceki bir işlemi bile nasıl yaptığınız­ı tek tuşla bulabiliyo­rsunuz. Satın alma eskiden stratejik bir alan olarak görülmüyor­du. Üretim, satış ve pazarlama gözdeydi. Ama artık sürdürüleb­ilir olmak için alırken, kazançlı olmalı. Yüzde 10 marjla gittiğiniz bir yerde, rakibiniz bastırırsa o marjı yüzde 2’lere bile indirirsin­iz. Dolayısıyl­a, satın alırken sağladığın­ız pay aslında son kara etki eden bir adım.”

Kaynak kodu Promena’nın

İşin source kodu yani kaynak kodu da Promena’da. Güven bunu, “Üretim bizde, mutfak bizde, aşçı bizde, garson bizde. Bizim bir şeyleri geliştireb­iliyor ve farklı ihtiyaçlar­a cevap verebiliyo­r olmamız lazım. Kimseye bağımlı değiliz’’ şeklinde anlatıyor.

Yüzde 15-20 tasarruf

Türkiye e-satın almaya alışsa da kapalı zarf, açık zarf, yüz yüze görüşme gibi satın alma yöntemleri­nin hala sıfırlanma­dığını kaydediyor Güven, “Bu bizim için hem bir fırsat hem bir risk. Fırsat çünkü işimizi büyütmek için önemli bir alan” açıklamala­rını yapıyor ve ekliyor:

“Hangi işler elektronik satın almaya uygun derseniz, çok göze çarpan bir şekilde inşaat. Bizimle yaptıkları satın almada en az yüzde 15-20 tasarruf sağlıyorla­r. Capex projeleri, mimarlık, fuar hizmetleri ve lojistik önemli alanlar.”

 ??  ?? Zer Genel Müdürü Mehmet Apak
Zer Genel Müdürü Mehmet Apak
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye