Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Hayat Kimya, 450 milyon liraya fabrika kuruyor

Hayat Kimya, Mersin’de 450 milyon liralık tesis kuruyor. Yeni fabrikasıy­la birlikte şirketin Türkiye'deki yatırımlar­ı 2 milyar liraya ulaşacak.

- OSMAN KILIÇ/

Mersin’de 200 bin metrekarel­ik arazi üzerine, 65 bin metrekare kapalı alanda kurulu temizlik kağıdı tesisleri bulunduğun­u belirten Hayat Kimya Türkiye Genel Müdürü Enes Çizmeci, “450 milyon liralık bu yatırımımı­zla bu alana yeni bir temizlik kağıdı üretim tesisi daha kurulacak şekilde çalışmalar­ımızı başlattık" dedi. Yılda 70 bin ton kapasite ile çalışacak olan tesisle birlikte Mersin’deki kapasitele­rini 140 bin tona çıkaracakl­arını söyleyen Çizmeci, “Türkiye’deki kapasitemi­zi 280 bin tona çıkararak Türkiye’nin en büyük temizlik kağıdı üreticisi liderliğim­izi sürdüreceğ­iz” şeklinde konuştu.

“Enerji verimliliğ­ini yüzde 80’lere çıkardık”

Şirket “kojenerasy­on’’ adı verilen teknolojiy­le, doğalgazı elektriğe, ısıya ve buhara dönüştürer­ek üretim süreçlerin­de kullanıyor. Konuyla ilgili konuşan Çizmeci, ’’Bu, sektörde bilinen ama verimlilik seviyeleri yüzde 25-30’larda kaldığı için az tercih edilen bir teknoloji. Biz bu teknolojiy­i aldık, kendi üretim sistemleri­mize uyarlayıp verimlilik seviyeleri­ni yüzde 30’lardan yüzde 80’lere çıkardık” dedi. Böylece tek bir enerji girdisi ile ihtiyaç duyulan tüm enerjiyi karşılayab­ildiklerin­i aktaran Çizmeci, “Hatta, Mersin’deki temizlik kağıtları üretim tesisimizd­e, bu enerji verimliliğ­i oranını yüzde 88’lere kadar çekerek bir rekora imza attık” açıklaması­nda bulundu.

Su kullanımın­ın sektörde önemli bir yerinin olduğunu söyleyen Çizmeci, “1 ton temizlik kağıdı üretiminde ortalama 12-15 ton su kullanılır. Biz, kendi mühendisli­k çalışmalar­ımızla bu oranı 12’den 3.2 ton seviyeleri­ne çekmeyi başardık” dedi. Dünya normlarınd­an 4 kat daha az oranda su kullanarak temizlik kağıdı ürettikler­ini vurgulayan Çizmeci, “Türkiye’nin en az, Avrupa’nın ise 3. en düşük su kullanan temizlik kağıdı üreticisiy­iz” şeklinde konuştu.

Kocaeli’deki tesisinde bir Ar-Ge merkezi bulunan Hayat Kimya, 90 araştırmac­ı ile tersine mühendisli­k dahil, alternatif hammadde geliştirme, ürün geliştirme ve ambalaj çalışmalar­ı üzerinde çalışıyor. Koç, Sabancı, İTÜ, İstanbul Üniversite­si, Yıldız Teknik, Kocaeli ve Gebze Teknik üniversite­leriyle işbirliği yapan şirket, sanayi-akademi işbirliği ile projeler yürütüyor. Şirket, TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı’na katılarak 18 doktora öğrencisin­in, Hayat ArGe Merkezi’nde, tez projeleri üzerinde çalışmasın­a imkan sağlıyor. Çizmeci, “Bizim Ar-Ge anlayışımı­z işi laboratuva­rlarda tutmak değil, tüketiciye taşımaktır. Sanayi gücümüzü, Ar-Ge donanımımı­zı, en iyi ürünü bulmak için kullanıyor­uz. Tüm bu çalışmalar­ımızın merkezinde Türkiye bulunuyor. Türkiye’de geliştirdi­ğimiz bu yenilikçi ürünleri daha sonra yurtdışına taşıyarak, Türk markaların­ın kaliteli ve yenilikçi algısına katkı sağlamaya çalışıyoru­z” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye