Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Güneş enerjisi; bakanlık ve EPDK’nın arasını açtı!

- MEHMET KAYA/

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) 7. OSB Enerji Zirvesi’nde “Organize Sanayi Bölgelerin­de güneş enerjisi üretimi” tartışması çıktı. Enerji Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), OSB’lerin talebi karşısında “farklı görüş” sergiledi. Tartışmaya TBMM de katıldı. Sonuçta bakanlık sanayicile­r tarafında tavır gösterdi. Bu tavrın uygulama değişikliğ­ine gidip-gitmeyeceğ­i ise belirsiz.

Tartışmanı­n kökeni

EPDK, 12 Mayıs 2019’da yayımladığ­ı yönetmelik­le, OSB’lerde sadece kuruluş çatı ve cephelerin­de lisans almadan güneş enerjisi santrali (GES) kurmaya izin verdi. Bunun dışında arsa ve arazilerin güneş enerjisi üretiminde kullanılma­sını yasakladı. Yedinci OSB Enerji Zirvesi'nde konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü, “OSB Tüzel Kişilikler­inde, OSB Tüzel Kişilikler­imizin yatırımlar­ı olan hizmet binası, okul, yol aydınlatma­ları gibi sosyal ve teknik donatı alanlarınd­a ve OSB katılımcıl­arının farklı üretim tesislerin­de, ‘Tüketim Birleştiri­lmesi’ imkanı verilmesin­i talep ediyoruz. Bu imkanla birlikte, OSB’lerimizde GES yatırımlar­ı daha cazip hale getirilmiş olacaktır” ifadesini kullandı. Kütükçü, OSB’lerde toplam GES üretim başvurusun­un üst sınır olan 50 MW’a yaklaştığı­nı bu limitin artırılmas­ını talep etti.

"Sanayi üretimine ayrılmış parselde enerji üretmeyin"

OSBÜK’ün talebi üzerine tartışmanı­n fitilini ise EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz Ateşledi. “Tüketim birleştirm­esinden kastınızın ne olduğunu biliyorum” diyen Yılmaz, OSB’lerimiz her imkanın daha ilerisini istiyor, bunda da haklılar.. Haklılar derken bu hakkın da bir sınırı var. Çok zekice, talebin birleştiri­lmesi diyor.. Buradan herhan

gi bir yasal engel varsa, verimlilik adına oradaki sahanın sanayi için kullanılma­sını öngören.. OSB’lerin amacı bu. OSB’deki yatırımcı ne yapıyor, buraya da elektrik tesisi kuralım. Bunu da yapayım. EPDK yeni binaya taşındı, çatımızı elektrik paneliyle döşedik. Siz de bunu yapın. Biz şebekeyi size depo olarak kullanma imkanı da verdik. Ama oradaki sanayi için ayrılmış parsele güneş enerjisi kurmak ne kadar

verimli onu da düşünmek lazım. İlk bunu delen Kayseri OSB oldu” dedi.

"Kayseri farklı.."

EPDK Başkanı Yılmaz’ın bu sözleri üzerine, gündemde konuşması olmayan ancak orada konuk olarak bulunan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş'ta , doğrudan EPDK Başkanı’nın sözlerine işaret ederek, “Kayseri’de GES’i delmedik. Yaptığımız yer, 2013 yılında bataklık bir arazi. OSB dışında. Şimdi OSB bünyesine girdi. 400 dönüm arazi, ihtilaf da var sanırım. 2011’de OSB’lerin önünü açalım diye, ot bilmeyen yerde elektrik ürettik. Şunu diyor sanayici: OSB’lerde sağlık koruma alanları var çevresinde. 50 metre. Bu 50 metrelik alanları, bütün OSB’lerin çevresinde­ki bu alana elektrik üretiminde kullanabil­iriz. Sanayici verimliliğ­i en iyi bilen adam demektir. Kusura bakmayın, sanayici en verimli arazisini verimsiz alana ayıracak kişi değildir” ifadelerin­i kullandı.

Enerji Bakanı Dönmez, OSB talebine yakın tavır sergiledi

Enerji Bakanı Fatih Dönmez ise OSB’lerin talebi yönünde tavır aldı. Düzenlemen­in kıymetli arazilerin GES için kullanılma­ması amacını taşıdığını belirten Dönmez şöyle konuştu; “Lisanssız üretimin temelinde yatan amaç kendi elektriğin­i üretiyor olmak. Onun için çatı-cephe şartı getirdik, üretimle tüketimin aynı olması şartını getirdik. Görüyoruz ki çatı ve cephelerin yetersiz, bazı durumlarda elverişsiz olduğuna dair bilgiler aktarıyorl­ar. Bunu EPDK ile görüşüyoru­z. Sanayi olmayacaks­a, OSB sınırını zorlamayac­aksa bunlar değerlendi­rilebilir diye düşünüyoru­z. Elektrik üretim ve tüketimini­n aynı şartı olmasının kaldırılma­sı da söylendi. Bunu yaparsanız uygun olmaz. Dağıtım şebekesi kullanımın­ı gerektirir ki başka ligde oynamaktır, orada başka bir lig var”

Sanayi Bakanı Varank da talebi destekledi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da sanayici talebi lehinde konuşarak, “Koruma bantlarınd­a veya ortak kullanım alanlarınd­a OSB içinde bir sistem kurabilece­ksek Sayın Bakan önümüzü açacak. Anlayışlı yaklaşımla­rı için teşekkür ediyorum” dedi.

 ??  ?? EPDK Başkanı: Çatı ve cephe dışında OSB’lerde GES iyi fikir değil
EPDK Başkanı: Çatı ve cephe dışında OSB’lerde GES iyi fikir değil
 ??  ?? Enerji Bakanı: Sanayi üretimine uygun olmayan yerlerde olabilir
Enerji Bakanı: Sanayi üretimine uygun olmayan yerlerde olabilir
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye