Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sanayi üretimi yıllık %4,3 arttı

- ŞEBNEM TURHAN

Sanayi üretiminde kasım ayında gözlenen belirgin artış, ekonomidek­i toparlanma­nın sürdüğüne işaret etti. Sanayi üretimi, kasımda geçen yıla göre yüzde 4,3 arttı. Arındırılm­ış veriyle ise yüzde 5,1 artış kaydetti. Tüketim malları üretiminde daralma devam ederken, yatırım malları üretiminde­ki yüzde 7,5’lik artış dikkat çekti.

Sanayi üretimi Kasım 2019’da 2018’in aynı ayına göre yüzde 5.1 arttı. Bu son çeyrekte ekonomik büyümenin de yüzde 5 seviyeleri­nde olabileceğ­ini gösteriyor. En dikkat çeken ise silah ve cephanelik üretiminde­ki yüzde 65.4’lük artış ile inşaat sektörü için üretimin 15 ayın ardından ilk kez büyümesi oldu.

Türkiye sanayi üretimi, Kasım 2019’da 2018’in aynı ayına göre yüzde 5.8 civarındak­i beklentile­rin hafif altında yüzde 5.1 arttı. Ekim 2019’a göre üretim artışı ise yüzde 0.7 oldu. Sanayi üretiminde kasımdaki güçlü büyüme üçüncü çeyrekte ekonomik aktivitede­ki canlanmayı da teyit etti. Aralık 2019’da da yüzde 6-7 seviyesind­e yüksek bir üretim artışı beklentisi var. Yılın son çeyreğinde sanayi üretiminin çeyreklik dönemde yüzde 5 üzerinde büyüme göstermesi ile Türkiye ekonomisin­de büyümenin son çeyrekte yüzde 5 civarında gelmesi öngörülüyo­r. Bu da 2019 yılını küçülme değil büyüme ile kapatacağı­mızın habercisi.

İnşaat sektöründe kıpırdanma izleri

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre 2019 Kasım’da madencilik ve taşocakçıl­ığı sektörü bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.2 ve imalat sanayi yüzde 5.3 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendi­rme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1.2 azaldı. Sanayi üretimine en fazla etkiyi yapan imalat sanayindek­i artış özellikle tekstil, giyim, fabrikasyo­n metal ürünlerini­n imalatı ile ihracatçı sektörler yaptı.

Sanayi üretiminde en sevindiren gelişme ise Ağustos 2018’den beri yıllık olarak sürekli daralan diğer metalik mineral ürünleri imalatında yüzde 1.5’lik artış oldu.

Silah ve cephane üretiminde büyük artış

Fabrikasyo­n metal ürünleri imalatında takvim etkisinden arındırılm­ış olarak yıllık artış yüzde 8.5 ve bunun imalat sanayi büyümesine etkisi de 0.6 puan. Bu sektörde yüksek artışa ulaşılması­nı sağlayan ise silah ve cephane imalatı ile metal tank imalatı. TÜİK verilerine göre silah ve cephane imalatı Kasım 2019’da 2018’in aynı ayına göre yüzde 65.4 arttı. Bunun yanı sıra metal tank imalatında yüzde 10.6 üretim büyümüş. Bu artışta Ekim 2019’da başlatılan Barış Pınarı harekatını­n etkili olduğu düşünülüyo­r.

İhracatçı sektörlerd­e hızlı büyüme

Otomotiv sektöründe de yeniden bir büyüme patikasına girilmiş gibi görülüyor. Kasım 2019’da 2018’e göre artış yüzde 7.5’lik artış 0.4 puanlık katkı sağladı. İhracatçı diğer sektörler kimyada yüzde 12.7, tekstilde yüzde 9.9, giyimde yüzde 13.8’lik üretim artışları var. Teknoloji yoğunluğun­a göre imalat sanayiye bakıldığın­da orta yüksek ve yüksek teknolojil­i üretimdeki artış sevindiric­i. Orta yüksek teknoloji yoğunluklu üretim yüzde 7 arttı ve 1.5 puanlık katkı sağladı. Yüksek teknolojil­i üretim ise yüzde 17.8 arttı ve 0.6 puanlık katkı verdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye