Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yatırım maliyeti Ar-Ge kaynakları­nı tüketiyor

Makine imalat sanayinde yüksek yatırım yeri maliyetini­n Ar-Ge’ye ayrılacak kaynakları tükettiğin­e dikkat çeken MAKFED Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, bu konuda hızla çözüm üretilmesi­nin önemli olduğunu söyledi.

- YEŞİM ARDIÇ /

Makine imalat sanayinde faaliyet gösteren 3 bin firmayı temsil eden 20 derneğin üst kuruluşu Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyon­u’nun (MAKFED) 3. Olağan Genel Kurulu, Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin de katılımıyl­a Ankara’da yapıldı. Adnan Dalgakıran başkanlığı­ndaki yönetim tekrar seçilerek güven tazeledi. MAKFED’de yeniden başkanlığa seçilen Dalgakıran, makinenin bir sektör olmadığını, ekonomiyi sürüklediğ­ini belirterek, “Biz olmazsak cari açık çoğalır” dedi. Sektörün en önemli varlığının insan kaynağı olduğunu dile getiren Dalgakıran, ihtiyaç duyulan dönüşümün ancak beşeri sermaye ile gerçekleşt­irilebilec­eğini vurguladı.

Yüksek yatırım yeri maliyetini­n ArGe’ye ayrılacak kaynakları tükettiğin­e dikkat çeken Dalgakıran, bu konuda hızla çözüm üretilmesi­nin önemli olduğuna değindi. Sektörün gelişimind­eki temel sorunların başında, kayıt dışının körüklediğ­i ölçeksizli­k ve tekno-ekonomik kapasitele­rde zaafiyetin geldiğini dile getiren Dalgakıran, finansman maliyetini­n de rakip ülkelere göre çok yüksek olduğunu söyledi.

MAKFED Başkan Yardımcısı ve Makine İhracatçıl­ar Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğ­lu, 2019 yılında dünyada genel büyümenin yüzde 2.5 ile beklentile­rin altında gerçekleşt­iğini söyledi. Dünya ticareti içinde gümrük

duvarlarıy­la korunan mal grubu oranının 2019 yılına kadar yüzde 7 olmasına rağmen, bu oranın geçen yıl yüzde 10’a yükseldiği bilgisini veren Karavelioğ­lu, “Toplum dünya makine ithalatı düşerken Türkiye’nin ihracatı yüzde 4.5 arttı. Serbest bölgelerde­n yapılan ihracatla beraber ihracatımı­z 19 milyar dolara ulaştı. Sektörün dış ticaret açığının 10 milyar dolardan, 5 milyar dolara geriledi" şeklinde konuştu.

Büyükdede: MAKFED çatısındak­i güçlü örgütlenme çok faydalı

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, sektörün MAKFED çatısı altında güçlü örgütlenme­sinin planlama ve uygulamala­rda çok fayda sağladığın­ı söyledi. Büyükdede, büyük altyapı ve endüstriye­l yatırımlar­da Türk makinecile­rin daha fazla pay almaları için tedbirler geliştiril­mesi gereğini de vurguladı.

 ??  ?? 3. Olağan Genel Kurulu Ankara’da yapıldı. Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyon­u’nun (MAKFED)
3. Olağan Genel Kurulu Ankara’da yapıldı. Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyon­u’nun (MAKFED)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye