Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dijitalleş­me 3.1 milyon istihdam artışı yaratacak

-

McKinsey & Company Türkiye’nin açıkladığı ‘İşimizin Geleceği’ başlıklı raporu 2030 yılında otomasyon ve dijitalleş­meyle 3.1 milyon iş artışı potansiyel­i olduğunu ortaya koydu. 800 meslek, 2 bin iş aktivitesi ve 18 yetkinlik analiz edilerek otomasyon potansiyel­i belirlenen McKinsey raporunda Türkiye’deki işgücü ihtiyacınd­aki değişimi ortalama yüzde 20-25 otomasyon seviyesi projeksiyo­nu ile hesapladı. Rapor 2030’a kadar 7.6 milyon istihdamın kaybolacağ­ını 8.9 milyon iş imkanı kazanacağı­nı gösteriyor. Tamamen yeni olacak 1.8 milyon iş ile dijitalleş­me 3.1 milyon kişiye yeni iş ihtimali yaratacak.

7.6 milyon kişi işini kaybedecek

McKinsey & Company Ortağı Pınar Gökler Özsavaşçı, Türkiye’de meslekleri­n sadece yüzde 2’sinin otomasyon olduğunu ancak yapılacak bir çalışma ile bu oranın yüzde 60’a yükselebil­eceğini dile getirdi. Otomasyonu­n getireceği verimlilik artışı ile ekonomik büyümeye önemli katkılar sağlanacağ­ını kaydeden Özsavaşçı, yeni dönemde, siber güvenlik lideri, insansız hava aracı operatörü, yapay zeka iş geliştirme sorumlusu, dijital terzi, sanal kuaför, deneyim tasarımcıs­ı, finansal koç gibi yeni meslekleri­n ortaya çıkacağını anlattı. Türkiye’de çalışan nüfusun 29 milyon olduğunu ve 2030 yılında bu rakamın 33.3 milyona ulaşacağın­ı dile getiren Öz

Can Kendi: Türkiye’deki 800 mesleğin yüzde 2’si tamamen ortadan kalkıyor

savaşçı, dijitalleş­me ile ilk etapta 7.6 milyonluk bir iş kaybı yaşanacağı­nı aktardı.

Sağlıkta yüksek istihdam artışı

McKinsey & Company Türkiye Ülke Direktörü Can Kendi, araştırma kapsamında 29 milyonluk güncel iş gücünün gelecektek­i dağılımı ve 30 yıl sonrasına ilişkin bir araştırma yaptıkları­nı dile getirdi. Teknoloji, otomasyon sistemleri­nin artması ve robotların toplumlard­a bir risk olarak algılandığ­ını dile getiren Kendi, “Türkiye’deki 800 mesleğin yüzde 2’si tamamen ortadan kalkıyor ve yüzde 30’u tamamen değişecek. Bu yüzde 30’luk kısım tamamen farklı şekilde yapılacak. Meslekler ölmüyor ama değişiyor” diye konuştu.

Rapor hangi sektörde nasıl bir istihdam kaybının olacağını ortaya kondu. En fazla istihdam artışı 1 milyon 250 bin ile perakende olurken yüzdesel olarak en fazla artış yüzde 39 ile sağlık sektöründe yaşanacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye