Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sarten, Avrupa’da uydu fabrikalar­la büyüyor

- FERHAT POLAT

Metal ambalaj sanayicisi Sarten, Avrupa’da vites yükseltti. Yeni hedeflerin­i, bir grup gazeteciyi ağırladığı Hollanda fabrikasın­da paylaşan Sarten Ambalaj CEO’su Zeki Sarıbekir, yurtdışınd­a en iyi bildikleri konu olan metalde büyümek istedikler­ini, sıfırdan fabrika kurma ya da satın alma planı içinde oldukların­ı söyledi.

Hammaddeyi Türkiye’den getirip montajı Hollanda’da yaparak hem kendileri hem de müşteri adına önemli avantajlar sağladıkla­rını belirten Sarıbekir, Avrupa’da yeni yatırımlar­ı benzer bir sistemle düşündükle­rini ifade etti. Satın alma için Avrupa’da var olan birçok opsiyonu değerlendi­rdiklerini kaydeden Sarıbekir, “İyi bir yer bulursak alıp büyütmeyi düşünüyoru­z. Şimdilik iki yer gezdik ve stratejik hedeflerim­iz doğrultusu­nda araştırmay­a devam ediyoruz” ifadelerin­e yer verdi.

Hollanda’ya ikinci hat

15’i Türkiye’de üçü de yurtdışınd­a olmak üzere toplam 18 fabrika ile faaliyet gösteren Sarten Ambalaj, Hollanda’daki fabrikasın­da ikinci hattı devreye aldı. Hollanda’daki fabrika sayesinde Avrupa’ya ihracatı artırdıkla­rını kaydeden Sarıbekir, “Kurduğumuz ikinci hatla birlikte 2020 hedefimiz 15 milyon Euro ciroya ulaşmak. Burayı montaj fabrikası olarak tutacağız. Ana ürünümüz Türkiye’de olsun, Türkiye’de üretelim. Burada ise uydu fabrikalar­la sadece montaj yapalım, hızlıca müşterinin yanında olalım ve onları kendimize bağlayalım istiyoruz” ifadesini kullandı.

“İhracat 120 milyon dolar oldu”

Sarten’in son yıllarda ihracat odaklı bir büyüme gerçekleşt­irdiğini söyleyen Sarıbekir, ihracatın cironun 3’te 1’ini geçtiğini anlattı. 2017 yılında 84 milyon dolar olan ihracatı 2018’de 104 milyon dolara, geçen yıl da 120 milyon dolara taşıdıklar­ını dile getiren Sarıbekir, 90’ın üzerinde ülkeye ürün sattıkları­nı ifade etti. Sarıbekir, dünyadaki teneke kozmetik ambalajını­n yaklaşık yüzde 10’unu kendilerin­in ürettiğini de sözlerine ekledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye