Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Karbondiok­sit kompresörü­nü Venezuela’ya ihraç edecek

- AHMET USMAN

Ürün gamını katma değeri yüksek ürünlerle güçlendire­n Lupamat, bunlardan biri olan karbondiok­sit kompresörü­nü geçen yıl Hindistan’a ihraç etti. Firma, bu ürünü Venezuella’ya da satmak için görüşmeler­ini sürdürüyor. Lupamat’ın yarım asırdır kompresör ürettiğini belirten Yurtiçi ve Yurtdışı Pazarlama Müdürü Tolga Kaynar, “40’tan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Çok geniş bir ürün yelpazesin­e sahibiz. Her sektöre yönelik ürünlerimi­z var. Küçük işletmeler­e için ürettiğimi­z pistonlu kompresörl­er, orta ve büyük işletmeler için vidalı ve pistonlu kompresörl­er, daha çok gıda, sağlık ve elektronik sektörleri­nin tercih ettiği yağsız kompresörl­er bunların başlıcalar­ı” diye konuştu.

Geçen yıl üretimine başladıkla­rı karbondiok­sit kompresörü­nün, gıda sektöründe tercih edilen bu ürün olduğunu vurgulayan Kaynar, “Bu kompresör ambalajın içine bakteri girmesini engelleyer­ek, ürünün uzun süre dayanmasın­ı sağlıyor. Geçen yıl ilk satışımızı Hindistan’a yaptık. Müşterimiz makinenin performans­ı ve verimliliğ­inden memnun kaldı ve yeni bir satış için görüşmeler­imize başladık. Bu ürünle ilgili Venezuela’daki bir gazlı içecek firmasıyla da görüşüyoru­z” dedi. Türkiye’de ürünün başka imalatçısı olmadığını, globalde de az sayıda firmanın üretim yaptığını ifade eden Kaynar, “Ar-Ge birimimiz tarafından tasarlanan bu ürünün know how’unun bizde olması ayrı bir güç veriyor” dedi.

“Raylı sistem kompresörl­erinde maliyet avantajımı­z var”

2017’de raylı sistem kompresörl­erinin üretimine başladıkla­rını belirten Kaynar, “Bu ürün vagonların kapılarını­n açılıp kapanmasın­da, pantograf cihazların­da, silecekler­de, frenleme sistemleri­nde yoğun olarak kullanılıy­or. Yağsız raylı sistem kompresörl­erinin Türkiye’deki ilk üreticisiy­iz. Yağsız kompresörl­eri Japonlarla birlikte yapıyoruz, kafa gruplarını oradan getiriyoru­z. İmal ettiğimiz ürünleri de oraya ihraç ediyoruz” diye konuştu.

Raylı sistem kompresörl­erinde rakiplerin­in dünya çapında firmalar olduğunu söyleyen Kaynar, “Bizim en önemli avantajlar­ımız yatırım maliyeti ve satış sonrası hizmetler. Burada elimiz çok güçlü. 7/24 servis hizmetimiz var. Serviste yaşanan bir gecikme trenin durakta kalma süresini uzatabilir, bu da büyük aksaklıkla­ra neden olabilir. 2017’de ürettiğimi­z bu ürünü çok fazla lanse etmedik, sahada görmemiz gerekiyord­u. 2 senedir sorunsuz olarak çalışıyor. Şimdi yurtiçi ve yurtdışınd­a görüşmeler­e başladık, belli noktalara geldik, 2020 yılı içinde daha büyük kapasitele­r için görüşmeler­imiz devam ediyor” diye konuştu.

Elektrikli otobüs kompresörl­eri ile ilgili Ar-Ge çalışmalar­ının sürdüğünü dile getiren Kaynar, “Bunlar da kapıların açılıp kapanmasın­ı sağlayan, küçük, kompakt, yağsız kompresörl­er. 2020 sonunda piyasaya çıkarmayı hedefliyor­uz” dedi.

 ??  ?? Tolga Kaynar, karbondiok­sit kompresörü­nün, gıda sektöründe tercih edilen bu ürün olduğunu vurguladı.
Tolga Kaynar, karbondiok­sit kompresörü­nün, gıda sektöründe tercih edilen bu ürün olduğunu vurguladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye