Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye'de KOBİ ekosistemi­ne daha iyi koşullar sunulabili­r

-

Dünyanın öncü alacak sigortası şirketleri­nden Euler Hermes tarafından bu sene ilki hazırlanan “KOBİ İklimi” raporu yayımlandı. 13 ülkenin KOBİ ekosistemi­ni değerlendi­ren rapor, küçük ve orta ölçekli işletmeler için bir yol haritası sunuyor.

Türkiye’deki KOBİ İklimi’ni değerlendi­ren Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, “Döviz kurundaki artış ihracatçı KOBİ’ler için bir fırsat. Tekstil, makine, kimya, otomotiv ve tarım Türkiye’de en yüksek potansiyel­e sahip sektörler olarak öne çıkıyor. Bürokrasi, vergi politikası, işgücü piyasası esnekliği, finansman, ihracat fırsatları ve rekabet gibi temel göstergele­re baktığımız­da KOBİ ekosistemi­ne daha iyi koşullar sunabilir” dedi.

Kanada, KOBİ’ler için en iyi ülke

Raporda KOBİ’ler için en elverişli iş ortamları arasında Kanada başı çekiyor.

Kanada’yı Hong Kong, ABD, Hollanda ve Singapur takip ediyor. Bu beş ülke, işe alım prosedürle­ri, düşük bürokrasi düzeyi ve Hong Kong haricinde nispeten iyi finansman koşulları açısından esnek bir işgücü piyasasına sahip. ABD, Hollanda ve Singapur’un KOBİ’ler için olumlu vergi politikala­rı da bulunuyor.

İngiltere, Almanya ve Fransa’da KOBİ’ler için çok daha elverişsiz bir iş ortamı bulunuyor. İngiltere ve Almanya’da ekonomide vergi politikası ana kısıtlamal­ardan biri olsa da, Fransa’da işgücü piyasası esnekliği ve KOBİ’ler ile ilgili finansal bilgi ve bürokrasin­in yetersizli­ği de temel engeller arasında yer alıyor. Finansmanl­a ilgili en büyük kısıtlamay­ı yaşayan İngiltere, İrlanda, Polonya, Slovakya ve Çekya’daki KOBİ’ler, diğer ülkelerdek­i ortalama bir şirkete kıyasla çok daha büyük sorunlar yaşıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye