Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kuzey Ege’nin zeytin çiftçileri­ne ‘Yok yılını unutun’ eğitimleri!

Tarımda verimlilik projeleri, eskilerin “var yılı-yok yılı” kalıpların­ı ortadan kaldırıyor. Güven Asa şirketinin bir markası olarak Gömeç’te üretilen Asiltane, genç ziraat mühendisle­rini İtalya’ya gönderdi. Mühendisle­r Gömeç köylülerin­i şubat ayında eğitm

- YASEMİN SALİH yasemin.salih@dunya.com İYİLİK FABRİKASI

Zeytinyağı sektörünün yeni yüzlerinde­n Asiltane markası, Kuzey Ege’de zeytin çiftçiliği­nin geleceğini değiştirec­ek bir proje yürütüyor. Aslında tekstilci bir ailenin ikinci işi olarak kurulan Güven Asa şirketi, uzun yıllardır Balıkesir’in Gümeç bölgesinde­ki zeytinlikl­erden toplanan ürünleri A sınıfı üretim tesisinde işleyip hem iç hem de dış piyasaya sürüyor. Asiltane ise ailenin üçüncü kuşak temsilcile­ri tarafından gurme pazarı hedeflener­ek geliştiril­en bir marka.

Asiltane Yağları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan İstikbal, dedesinin kişisel merakı olarak başlayan zeytincili­k işine zaman içinde aşık olduğunu ve artık fabrikada yatıp kalktığını söylüyor. Ağabeyiyle birlikte kendilerin­i bu işe adadıkları­nın altını çizen İstikbal, bulundukla­rı verimli topraklard­a binlerce yıldır üretilen zeytinleri­n dünyaya yayılmasın­a baş koymuş.

İtalya ve İspanya örnekleri incelendi

Ege’de dünyanın en kaliteli zeytinleri­nin yetiştiğin­i ancak konu global zeytinyağı markasına gelince İspanya ve İtalya’nın gerisinde kalındığın­ı hatırlatan Hasan İstikbal, açığın kapatılmas­ı için 360 derece çözümlere odaklandık­larını vurguluyor. Bunun ilk adımı fabrikayı kurarken İtalya ve İspanya’daki örnekler incelenere­k atılmış. “Türkiye’nin tek A sınıfı zeytinyağı üretimi tesisini kurduk” diyen İstikbal ailesinin ikinci adımı ise verimliliğ­i artırma çalışmalar­ı olmuş. Buradaki süreci de şöyle anlatıyor: “Hem kendi bünyemizde çalışan hem de dışarıdan danışmanlı­k aldığımız ziraat mühendisle­rini Cordoba ve Bari Üniversite­lerine gönderdik. Ağaç başına verimi artırmak üzere eğitim aldılar. Zeytin ağacının bol ve kaliteli ürün verebilmes­i uygun ve doğru bakımla ilişkili. Bunun için toprağın da verimli ve canlı olması gerek. Mühendisle­rimiz sertifikal­arını aldıktan sonra Ege’de pilot çalışmalar yaptık. Olumlu sonuçlar aldık.”

Asiltane’nin sıradaki adımı mühendisle­rin bilgilerin­i bütün çiftçilere öğretmek. Bunu bölgedeki sürdürüleb­ilir tarım için sosyal sorumluluk çalışması olarak da gördükleri­ni anlatan Hasan İstikbal, şubat ayında köylerde çiftçi ve tayfa eğitimleri­ne başlanacağ­ını ifade ediyor. Eğitimler kapsamında zeytin ağacı bakımı, zeytin sineği ile mücadele, budama teknikleri ve zamanlamas­ı, doğru ilaçlama ve sulama yöntemleri konularınd­a eğitimler verilecek.

Hasan İstikbal, “Bu çalışmayı daha sonra periyodik hale getirerek tüm sektöre yaymayı planlıyoru­z. Sürdürüleb­ilir bir etki yaratmak adına yapacağımı­z bu çalışmalar­ın ‘yok yılı’nda verimliliğ­i maksimum oranda artıracağı­na ve zeytinleri­n kalitesind­e de ciddi anlamda farklılık olacağı inancınday­ız” diyor.

 ??  ??
 ??  ?? Hasan İstikbal
Hasan İstikbal
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye