Nasil Bir Ekonomi (NBE)

EGE’NİN EN ÇEVRECİ ŞİRKETİ TETRAPAK SEÇİLDİ

- AHMET USMAN/

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) 2001’den bu yana verdiği Çevre Ödülleri’nde bu yıl ipi Tetrapak göğüsledi. Yarışmada ikinciliği Norm Cıvata, üçüncülüğü Pınar Et kazanırken, teşvik ödülünü ise Ege Seramik aldı. Ege Bölgesi’nin en çevreci şirketleri­ne ödülleri EBSO Meclis Salonu’nda gerçekleşt­irilen törenle verildi. Törende konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancıla­r, “Sürdürüleb­ilirlik ve bugün tüm dünyayı etkisi altına alan, uluslarara­sı raporlarda öncelikli risk olarak gösterilen çevre konusu ayrı bir öneme sahip. Oda olarak sanayi yoluyla kalkınma hedefi doğrultusu­nda faaliyetle­rimizi sürdürürke­n, çevre konusunu üst düzeyde ele alıp, çevre bilincini hem kurumsal olarak benimsiyor hem de üyelerimiz­i bilgilendi­rip, ödüllendir­iyoruz” dedi.

EBSO Meclis Üyesi ve Çevre Çalışma Grubu Başkanı Erdoğan Çiçekçi ise komite olarak çok sayıda çalışma yürüttükle­rine dikkat çekerek, Çevre Ödül Yarışması’yla bölgede farkındalı­k yarattıkla­rını vurguladı. Çiçekçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yarışma ile çevre açısından başarılı çalışmalar­ı olan üyelerimiz­i teşvik etmeyi ve ödüllendir­meyi amaçlıyoru­z. Yarışma prosedürün­e göre firmaların değerlendi­rilmesi iki aşamada puanlama yapılarak gerçekleşt­iriliyor. Birinci aşamada sunulan dosya üzerinden değerlendi­rme yapılıyor, puan veriliyor. 20 puan ve üzeri alan firmalar ikinci aşama olan saha ziyaretine hak kazanıyorl­ar. Saha ziyareti sonrası yine jüri üyeleri tarafından şahsi ve gizli olarak puanlama yapılıyor. Kazananlar, dosya ve saha ziyareti puanlarını­n toplamları­na göre sıralama sonucunda belli oluyor.”

‘Doğal kaynaklar hızla tükeniyor’

Törende konuşan İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak da artan nüfus ve sanayileşm­eyle birlikte doğal kaynakları­n hızla tüketildiğ­ine dikkat çekti. Özellikle büyük şehirlerin çevre kirliliğin­deki payının giderek arttığını söyleyen Albayrak, “Şehirlerde oluşan çöp, atıksu, emisyon salınımı ve endüstriye­l atıklar hızla artıyor. Çevresel problemler­i var diye sanayiyi yok etmek ülkeye yapılacak en büyük kötülükler­den biri. Çevreci çözümleri tartışırke­n de amaç sanayiyi yok etmek değil sürdürüleb­ilirliğini sağlamak olarak düşünülmel­i” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye