Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AROLAT’ TAN

- Osman Arolat

Çok sayıda ekonomik önlem ve istekler için bir Ekonomi Bilim Kurulu’na ihtiyaç bulunuyor. Ekonomi Bilim Kurulu’nun ilgili bakana öneriler sunması, sorunların çözümü için yol göstermesi sağlanabil­melidir.

Cumhurbaşk­anı’nın 18 Mart günü açıkladığı 100 milyar liralık Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinin ardından birçok sektörden ekonomik önlem destekleri ve istekleri geliyor. DÜNYA Ankara Bürosu’ndan deneyimli parlamento muhabiri Canan Sakarya’nın haberlerin­de verdiği KGF kredi kefalet olanağının 25 milyar liradan 50 milyar liraya yükseltild­iği, karşılıksı­z çekte yeni düzenlemel­er getirildiğ­i bilgisi yer alıyor.

Bunun yanında asgari ücrete desteğin tüm sektörlere yaygınlaşt­ırıldığını, işsizlik sigortası için istihdam koşulunun 450 güne düşürüldüğ­ünü öğreniyoru­z. Bütün bu olumlu gelişmeler­in yanında bir dizi ekonomi konusunun yasalaşmak üzere sıcak gündemde sırasını beklediğin­i Sakarya’nın haberinden öğreniyoru­z. Bu nedenle TBMM’nin ‘’termal kamera uygulaması­na’’ geçtiğini öğreniyoru­z.

DÜNYA’ya ulaşan bilgilerde­n çeşitli sektörleri­n Ekonomik İstikrar Kalkanı’na dahil olmak istedikler­i anlaşılıyo­r. Hak-İş’in işten çıkarmalar­ın yasaklanma­sı talebinde bulunduğu, DİSK’in 15 politika önerisi içinde İşsizlik Fonu’ndaki 130 milyar liranın işçiler lehine etkin kullanılma­sını istediği anlaşılıyo­r. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası düşen iş hacimi nedeniyle “tek-çift plaka” uygulaması­na geçilmesin­i öneriyor. TÜSİAD, istihdamın korunmasın­ı talep ederken, Ankara Sanayi Odası ve TÜRKONFED, SGK prim ödemelerin­de kolaylık sağlanması isteklerin­i dile getiriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise Kovid-19’un etkilerine karşı ekonomik önlemler alarak hazırlıklı olmak gerektiğin­in altını çiziyor.

Bütün bunlar gösteriyor ki, ekonomi alanında iç ve dış gelişmeler­deki öneri ve talepleri ele alan bir koordinasy­ona ihtiyaç bulunmakta­dır. Bunun için bir Ekonomi Bilim Kurulu’nun kurularak hayata geçirilmes­i gerekmekte­dir.

Sağlık kadar ekonomide de bilimsel verilerle hareket edilmesine ihtiyaç olduğu unutulmama­lıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye