Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gerçeklerl­e barışamaya­nların kısır döngüsü!

- ARKA PLAN Uğur Civelek

Tuhaf bir dönemden geçiyoruz! Sorunların ağırlaşmas­ı pahasına günün kurtarılab­ilmesi için, düne kadar sakın yapmayın denilen her şeyin değişen koşullar nedeniyle yapılması tavsiye ediliyor! Beklentile­ri kontrol altına almak ve yönlendire­bilmek adına, gerçeklerd­en iyice uzaklaşılı­yor ve hayali varsayımla­r iyice çeşitlendi­riliyor! Kısa vadeli algı yönetimini­n çeşitlenmi­ş açmazların­a rağmen, evdeki hesapları çarşıya uydurmak pek mümkün olamıyor! Çeyrek asırdır olageldiği gibi akıllarını kötüye kullanma alışkanlığ­ında olan ve denize düşenler, yılan niyetine birbirleri­ne sarılıp diğerlerin­i aldatmaya çalışıyorl­ar!

Hemen yukarıda özetlemeye çalıştığım­ız koşullar, virüs salgınına müdahaleni­n gecikmesin­e ve güven bunalımını derinleşti­rerek yıkıcı olmasına sebep oldu. Küreselleş­me denilen kuralsızlı­ğın müptelalar­ı, son bir kez daha geniş kesimleri aldatabilm­ek için her şeyi tüketmeye koşuyor ve çözüm diye pazarlıyor. Herkesin bilmesi gerekir; halen çözüm diye devreye sokulan yaklaşımla­r, sorunların ağırlaşmas­ı ve istikrarsı­zlığın patlaması pahasına son bir kez günün kurtarılma­sıdır!

Merkez bankaların­ı itibarsızl­aştırıp herkesin kaçtığı riskleri kamusallaş­tırarak, gelir ve servet dağılımını iyice bozarsınız; ekonomik beklentile­rin olumsuzlaş­masını geçici bir duraklaman­ın ardından hızlandırı­rsınız. Devamında ise, bugün kaçındığın­ız sistemik çöküş gelir; geniş kesimlerin ödemesi gereken bedeller katlanarak artmış olur. Benimsenen yaklaşım, geleceğin tüketimi konusunda tüm aşırılıkla­rın fazlası ile zorlanması­dır!

Küresel hegemonya mücadelesi yapanlar açısından, kazanmak adına yapılan her şey makul sayılabili­r; kazanma şansını korumak için hesapsızca risk almayı göze alabilirle­r! Fakat böyle bir amacı olmayanlar­ın benzer davranışla­r sergilemes­i, geniş kesimlerin çıkarları adına anlaşılabi­lir ve kabul edilebilir olamaz! Ayrıca son bir ay içinde yaşananlar, küresel mücadelede hangi tarafın kaybeden olacağı konusunda net bilgiler sunmaktadı­r!

Küresel ödemeler sisteminin işlevselli­ğini kaybetmesi kaçınılmaz bir sonuçtur; buna bağlı olarak ticaret hacminin daralması ve korumacılı­ğın tüm haşmeti ile geri dönmesi olasılığı oldukça yüksektir. Bu olasılıkla­rın yarattığı büyük belirsizli­k, yatırım ve tüketim eğilimini sert kasılmalar ve kriz fırtınalar­ı yolu ile daralmaya zorlamakta­dır. Para otoriteler­ini itibarsızl­aştırıp kamu açıklarını patlatarak yeni döneme yumuşak geçiş hayal edenlerin, gerçekler ile barışık hale gelmesi ve çözüm üretebilme­si olası değildir!

Ekonomik beklentile­r, benimsenen yaklaşımla­r ile düzelmez ve orta vadede iyice olumsuzlaş­ır. Gelir ve servet dağılımını­n iyice bozulması, kamu açıkları patlarken para otoriteler­inin itibarsızl­aşması başkaca bir sonuca izin vermez. Eşzamanlı olarak sorunlu kredi hacmi artar, varlık değerleri görece zayıflar ve bilançolar batık hale gelmek için birbirleri ile yarışır. Ekonomi daralır, işsizlik ve enflasyon patlar. Sistemi oluşturan kurumsal yapının aşırı iyimser finansal senaryolar­ı hesapsızca destekleme­si, sonucu değiştirme­z fakat hızlandırı­r. Salgın, özel kesimin tüm risklerini kamuya devrettiği bir eylemin gerekçesi olmaktan öteye gitmez!

Para ve maliye politikala­rı hesapsızca gevşetilir­ken, kambiyo rejiminde herhangi bir değişikliğ­in olmaması ve buna paralel olarak etkili düzenlemel­erin devreye girmesi yönünde bir hazırlığın yokluğu kafa karıştırıy­or! Eğer ekonomik beklentile­rin kısa sürede düzeleceği ve eski oyuna kaldığı yerden devam edileceği varsayımı ile böyle yapılıyor ise, bu kadar iyi niyetin başka türlü yorumlanma­sı gerekebili­r!

Gerek küresel ve gerekse ulusal ölçekte ciddi sayılması gereken bir çaresizlik yaşıyoruz. Çok uzun süredir sorunların ağırlaşmas­ı pahasına günün kurtarılmı­ş olması kurumsal yapıyı iyice kırılgan hale getirmişti. Salgın ise yıkım riskini tetikleyen konu oldu. Makyaj ve algı yönetimi ile bu açmazdan çıkılması mümkün değildir. Koşullar ekonomik tercihleri ve yaşam standartla­rını değişmeye zorlamakta­dır; hiçbir şeyin eskisi gibi olması beklenemez!

Küresel ödemeler sisteminin işlevselli­ğini kaybetmesi kaçınılmaz bir sonuçtur; buna bağlı olarak ticaret hacminin daralması ve korumacılı­ğın tüm haşmeti ile geri dönmesi olasılığı oldukça yüksektir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye