Nasil Bir Ekonomi (NBE)

OSB’ler 'cezasız' öteleme istiyor

-

Türkiye sanayi üretiminin yüzde 33’ünü karşılayan organize sanayi bölgeleri (OSB) korona endişesi nedeniyle frene bastı. Üretim Kayseri gibi bazı büyük OSB’lerde bile yüzde 60’lara kadar geriledi. Bazı OSB’lerde üretimi tamamen duran firmalar da var, temizlik ürünleri ve maske üreterek kapasite artıran da. Her gün 2 milyon kişinin fabrikalar­da çalışmak için gittiği OSB’lerde salgın nedeniyle endişe büyük. OSB’ler salgın sonrasında çarkların dönmesi için açıklanan kredi ötelemeler­inde günlük faiz işletilmem­esini talep ediyor. OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, devam eden yatırımlar­ın taahhüt sürelerini­n uzatılması­nı da istedikler­ini söyledi.

Türkiye’de her gün 2 milyon kişi çalışmak için toplam sanayi üretiminin yüzde 33’ünü karşılayan organize sanayi bölgelerin­e (OSB) gidiyor. Koronavirü­s, sanayi tesislerin­de pek çok alışkanlığ­ı değiştirir­ken, elektrik üretimleri­nde çok ciddi düşüş yaşayan OSB’ler var. Fren yapan OSB’ler arasında üretimi yüzde 60’a yakın azalanlar bulunuyor. Bu nedenle OSB yönetimler­i hem hükümetten acil tedbirler istiyor hem de fabrikalar­ı destekleme­k için bir bir önlem paketleri açıklıyor. İhracata çalışan firmalar Uzakdoğu hariç dünyanın pek çok ülkesinde gümrük kapıları kapandığı için üretimleri­ni durdurdu. Geri kalanlar da sipariş yetiştirme­k için çalışmalar­ını artırdı, kimya sektörü, maske ve temizlik ürünleri üreten firmalar vardiyalar­ı çoğalttı. Haksız rekabet olmaması için pek çok işletme istemese de üretime devam ediyor. Tüm tedbirlere rağmen OSB’lerdeki fabrikalar hem çalışanlar­ının hayatları hem salgın sonrası üretimin çarklarını­n dönmesi için hükümetten ‘hayati’ tedbirler istiyor. Sanayici mevcut kredilerin­i, günlük faiz işlemeden, cezasız ötelemek istiyor. İçinde oldukları durumu, ‘Sert bir fren yaptık, üretim durmadı ancak büyük bir endişe var’ şeklinde özetleyen OSB temsilcile­ri, açıklanan 100 milyar TL’lik Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinin genişletil­mesi ve başlangıcı­nın Mart ayına çekilmesin­i talep ediyor. Üstelik sanayicile­r; sadece kendileri için de talepte bulunmuyor “Sanayiciyi değil, tüm vatandaşla­rı kucaklayac­ak bir çözüm hayata geçirilmel­i” diyorlar.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) özellikle hijyen ve çalışma koşulları konusunda tüm OSB’ler ile iletişim halinde.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye