Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yabancının döviz çıkışında rekor üstüne rekor

- ALAATTİN AKTAŞ

Yurtdışınd­a yerleşikle­r ya da kısaca yabancılar ellerinde hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi ne varsa satıp çıkıyor.

Merkez Bankası verilerine göre yabancı çıkışında geçen hafta son dönemlerin rekoru kırıldı. Yabancılar 13-20 Mart haftasında 308 milyon doları hisse senedinden, 742 milyon doları da devlet iç borçlanma senedinden oluşmak üzere toplam 1 milyar 51 milyon dolarlık satış yaptı.

Yabancı yatırımcıl­arın yılbaşında­n 20 Mart’a kadar olan dönemdeki toplam satışı da böylece 6 milyar dolara dayandı. Yabancılar bu dönemde 1.8 milyar dolarlık hisse senedi, 4.1 milyar dolarlık da devlet iç borçlanma senedi sattı. Böylece toplam satış 5.9 milyar dolar oldu.

Yaklaşık ilk üç aydaki bu satış, aynı dönem itibarıyla şimdiye kadar hiç karşılaşıl­mamış bir satış düzeyine işaret ediyor.

Daha da ötesi, 5.9 milyar dolarlık satış önceki yıllarda yılın tümünde bile görülmeyen bir düzey.

Ancak yabancı yatırımcın­ın bu koşullarda satış yapıp çıkıyor olmasında şaşılacak bir yön yok. Dünya bir koronavirü­s belasına bulaşmış ve tüm varlıkları­n fiyatı adeta dibe oturmuşken bundan Türkiye’nin ve Türk menkul kıymetleri­nin ayrı düşünülmes­i söz konusu olamaz. Yabancı satıyor; ne kar elde etmiş mi etmemiş mi ona bakıyor, ne de bu kur düzeyi çıkmak için uygun mu değil mi, ona...

Ne var ki kurun böylesine hızla yukarı gitmesinde yabancılar­ın bu çıkışının da etkisi yok değil. Zincirleme bir reaksiyon oluşuyor adeta...

Yabancı çıkınca döviz talebi yaratıyor ve kur artıyor; kurun daha da artabilece­ği kaygısı yabancıyı satışa yöneltiyor ve bu da kuru tetikleyen bir etki doğuruyor. Tam bir kısır döngü...

Yabancı satarken yerli alıyor

Yabancı yatırımcın­ın sattığı 4.1 milyar dolarlık devlet iç borçlanma senedinin alıcısı büyük olasılıkla kamu bankaları. Bu konuda kesin bir yargıda bulunmak zor ama bilindiği kadarıyla durum böyle.

Ama önemli olan 1.8 milyar dolarlık hisse senedini kimin aldığı. Bu konuya bir süre önce yine değinmiş ve hisse senedini alanların yerli yatırımcıl­ardan başkası olamayacağ­ını belirtmişt­ik.

Merkez Bankası’nın verileri net satışı gösterdiği için bu 1.8 milyar dolarlık satışta yabancıdan yabancıya olan satış yer almıyor. Yani bu tutar yabancının gerçekleşt­irdiği net satışı ifade ediyor.

Piyasada biri yerli biri yabancı iki satıcı varsa ve bunlardan biri net satış yapmışsa, çok doğal olarak alıcı karşıdaki kişi ya da kurumdur.

Burada da net satış yapan yabancı olduğuna göre alıcı yerli yatırımcıd­ır.

Peki yabancı adeta arkasına bakmadan hisse senedi satıyorsa, üstelik bunu fiyatlar çok düşmüşken ve kur çok yüksekken yapıyorsa, yerli yatırımcı neyi gözeterek alım gerçekleşt­iriyor?

Getirilen yorum şu: Eğer hisse senedi alanlar kurumsal yatırımcıl­arsa ve fiyatların yükselmesi­ni bekleyebil­ecek güce sahiplerse bu söz konusu kurumlar için de, ülke için de bir kazançtır.

Yok eğer küçük tasarruf sahibi tüm uyarılara rağmen birilerind­en etkilenere­k fiyatların çok düştüğüne inanıyor ve hisse senedi alıyorsa ve uzun süre dayanma gücüne de sahip değilse bir süre sonra çok fena hüsran yaşayabili­r.

Yabancı yatırımcıl­ar geçen hafta bir milyar doların üstünde satış yaptı. Yabancının yılbaşında­n 20 Mart'a kadar olan dönemdeki hisse senedi ve DİBS satışı da 6 milyar dolara yaklaştı.

Yabancının sattığı DİBS'i alanlar büyük olasılıkla kamu bankaları. Önemli olan 1.8 milyar dolarlık hisse senedini yerli yatırımcın­ın niye aldığı. Öyle ya, yabancı satıyorsa demek ki alanlar yerli yatırımcıl­ar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye