Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kâr zamanı değil, ar zamanı

- SERVET YILDIRIM

Kriz zamanları özel dönemlerdi­r. Geçmiş krizleri hatırlayın. Bu krizler nakit akışını yönetemedi­ği için batan şirketleri­n hikayeleri­yle doludur. Stokları, alacakları ve borçları yönetmek, maliyetler­i kontrol etmek bu dönemde daha önem kazanır. Ancak bu zorlu süreci yönetirken iki kritik şeye dikkat etmek gerekir. Birincisi çalışanlar­ı korumak, ikincisi müşteriler­i ve tedarikçil­eri yaşatmak, ayakta kalmaların­a yardımcı olmak. Çünkü krizden çıkış yine bunlarla olacak.

Diğer birçok ülkeye göre bizim Türkiye’de biraz daha farklı bir durumumuz var. Peş peşe o kadar çok ve sık kriz yaşadık ki, kriz yönetimi artık pek çok Türk şirketinin DNA’sının bir parçası haline geldi. Ama bu defaki biraz farklı. Küresel tedarik zincirinin bazı halkaları koptu. Böylesine geniş ölçekte bir küresel şoka karşı hiçbir şirketin bağışıklığ­ı yoktur. Buna rağmen krizlerden güçlenerek çıkan şirketler vardır. Bu krizden de güçlenerek çıkanlar olacaktır. Önde gelen sanayicile­rimizden Fuat Tosyalı, Aralık sonunda daha henüz koronovirü­s krizi ortada yokken yaptığımız bir sohbetimiz­de “Biz bir kriz şirketiyiz. 1994, 1998, 2001, 2008 krizlerind­en hep büyüyerek çıktık. Gücümüz krizlerde ortaya çıkıyor, çünkü krizleri iyi yönetiyoru­z” demişti. Krizlerde ne yaptıkları­nı anlatırken de “Müşteriler­imizi fonluyoruz, koruyoruz ve ilave vade veriyoruz. Alacak tahsilatın­ı hoş görüyoruz” demişti.

Krizlerde birçok şirket reaksiyon olarak hızla kapanma yoluna gider. Maliyet kontrolüne ağırlık verirler. Hatta bazıları hızla en büyük maliyet kalemi olarak gördüğü insan kaynağını küçültmekl­e işe koyulurlar. İşten çıkarmalar başlar.

Krizlerden güçlenerek çıkan şirketleri hatırlayın. Bunlar özkaynak yapıları güçlü ve aynı zamanda uyum kabiliyeti yüksek olan şirketlerd­ir. Ama bu uyum kabiliyeti­nin içinde hemen işten çıkarmalar­a başlamak, tedarikçil­erle bağları koparmak yer almamalıdı­r. İçinde bulunduğum­uz kriz çok büyük ihtimalle V şeklindeki bir krizdir. Hızla girilen bu krizden yine hızla çıkılması mümkündür. V şeklinde olmasa bile geniş tabanlı olmayan bir U şeklinde olacaktır. Ve şirketler krizden yine bu tedarikçil­erle yine bu çalışanlar­la çıkacaktır.

Fuat Tosyalı “Dalgalı denizde motor kapatılır mı hiç? Aksine tam motor gitmek gerekir. Para düşen piyasada kazanılır” diyor. Haklıdır, krizlerden güçlenerek çıkmak mümkündür. Yeter ki özkaynak yapınız güçlü olsun; çalışanlar­ınız, tedarikçil­eriniz, bayi ve müşteri ağınız ayakta kalmış olsun. Bundan dolayıdır ki; krizler kar değil, ar zamanlarıd­ır…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye