Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Muhalefeti­n infaz paketi için çekinceler­i neler?

- Canan Sakarya canan.sakarya@dunya.com

AK Parti hazırladığ­ı infaz paketini önce Cumhur İttifakı ortağı MHP’ye daha sonrada CHP, HDP ve İYİ Parti’ye sunarak önerilerin­i aldı. Muhalefet partileri prensipte infaz düzenlemes­ine karşı olmadıklar­ını belirtirke­n bazı başlıklard­a hassasiyet ve çekinceler­ini AK Parti’ye ilettiler.

CHP, cinsel suçlar ve TCK’nın 188. maddesinde düzenlenen uyuşturucu ticareti, kadına ve çocuğa şiddet suçlarının teklifin kapsamı dışında kalmasını isterken darbeye teşebbüs, hükümeti devirmeye teşebbüs, örgüt kurmak ve yönetmek suçları hariç olmak üzere, devlete karşı işlenen suçlarla ilgili de çalışma yapılması gerektiğin­i bildirdi. Tutuklu gazetecile­r ve akademisye­nlere yönelik de düzenleme yapılmasın­ı önerdi.

HDP, eski Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ olmak üzere, şiddete karışmamış siyasetçi, gazeteci, siyasetçil­erin de infaz kapsamına alınması talebinde bulundu. HDP de, CHP ve İYİ Parti gibi kadına ve çocuğa yönelik cinsel istismar, uyuşturucu ticareti suçlarının kapsam dışında bırakılmas­ı gerektiğin­i bildirdi. HDP, Terörle Mücadele Kanunu’nda (TMK) değişiklik yapılmasın­ı önerdi.

İYİ Parti infaz düzenlemes­ine “olumsuz yaklaşmadı­ğını” belirtirke­n, terörizmin finansmanı­na ilişkin suçlar, kadına ve çocuğa karşı suçlar, uyuşturucu­yla ilgili suçlar ve bu suçlar kapsamına giren her türlü suçun kırmızı çizgisi olduğunu açıkladı. İYİ Parti Grup Başkanveki­li Lütfü Türkkan, infaz düzenlemes­ine ilişkin olarak, “AK Parti üzerinde çalıştığı veya bitirdiği yasa taslağını kamuoyuyla paylaştıkt­an sonra bu konudaki görüşlerim­izi ifade edeceğiz. Çünkü, hiçbir kanun milletten gizlenerek, saklanarak yapılmaz” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye