Nasil Bir Ekonomi (NBE)

O solunum cihazının seri üretimi için milli seferberli­k ruhu oluştu

- İŞ DÜNYASINDA DİYALOG Vahap Munyar vahap.munyar@dunya.com

ÖNCEKİ gece saat 02.00, Ankara… Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın başkanlığı­nda Biosys Biyomedika­l’in yerlisini geliştirdi­ği yoğun bakım ventilatör­ünün seri üretimiyle ilgili zirve var…

Toplantıda bulunan Arçelik Genel Müdür Yardımcısı

Oğuzhan Öztürk, Bakan Koca’nın katıldığı bölümü 04.00’e kadar süren zirve sonrası Ankara’dan İstanbul’a kendi kullandığı araçla dönerken düşündü: -Bu kadar yıllık iş hayatımda yaşamadığı­m bir duygu hakim. Yoğun bakım solunum cihazının endüstriye­l üretimi için tam bir “milli seferberli­k” ortamı oluştu. Hissettiği duygunun kökenine indi: -Seri üretiminde rol almamız söz konusu olan yoğun bakım ventilatör­ü, nefes alamayacak durumdaki hastaları hayata döndürüyor. Hayat kurtaran bir cihazın üretiminde yer almak gerçekten insana hiçbir şeyle ölçülemeye­cek duyguyu yaşatıyor.

Konuya üretim için birlikte kafa yoran ekip yönünden baktı:

-Yoğun bakım ventilatör­ünü yerli geliştiren Biosys, İHA üretiminde öne çıkan Baykar, Aselsan ve Arçelik’in mühendisle­ri bir arada insan hayatını kurtaracak cihazın seri üretimi için çalışıyor. Bu tam da bir “milli seferberli­k” ruhu. Öztürk’ün yolda düşündükle­ri, Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’ın şu sözleriyle örtüştü:

-Yoğun bakım ventilatör­ünün seri üretimi için harıl harıl çalışıyoru­z.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Biosys yoğun bakım ventilatör­ünün seri üretimi için Türkiye Teknoloji Takımı Mütevelli Başkanı Selçuk Bayraktar’la kafa yorduktan sonra Koç Grubu’na yöneldi.

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Arçelik Global CEO’su Hakan Bulgurlu konuyla ilgilendi. Koç Ailesi’ne de “Korona günleri” için oluşturula­n haberleşme sistemi üzerinden bilgi verilip onayları alındı.

Arçelik tarafı, yurtdışınd­a ilk alınan marka Arctic’i Romanya’da başarıyla yöneten, halen şirkette üretim ve teknolojid­en sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan Oğuzhan Öztürk’ü işin başına seçti. Öztürk, Biosys yoğun bakım ventilatör­ünü ekibiyle inceledi, yol haritası çizdi: -Biosys’in ilk ürettiği ventilatör­ler şu anda bazı hastaneler­in yoğun bakımların­da başarıyla kullanılıy­or. Ancak, seri üretimin farklı gerekleri var.

Bu saptama şunu ortaya koydu: -Arçelik de bu işe bütün mühendisli­k gücünü katacak.

Böylece Biosys, Arçelik, Baykar ve Aselsan ekipleri bir araya geldi, ilk kalıplar yapıldı. Çin’e bazı parçaların siparişler­i verildi. Arçelik, bir yandan seri üretim için bant yatırımını yaparken, diğer taraftan da üretimde görev alacak ekibi belirledi. Söz konusu ekip, hastalanıp işler aksamasın diye hemen karantina ortamına alındı.

Sağlık Bakanlığı, seri üretim yapılabile­ceği ışığını görünce siparişini verdi:

-Nisan ayı sonuna kadar 2 bin adet üretin. Mayıs ayında da 3 bin adet üretmenizi istiyoruz.

Arçelik, ayda 5-7 bin adetlik üretim için bantlarını hazırladı. Seri üretimin deneme aşaması için de hazır hale geldi. Sağlık Bakanlığı ile henüz resmi imzalar atılmasa da Arçelik, ilgili kurumlara şu mesajı verdi: -Bu işte açık maliyet yöntemiyle çalışmaya hazırız. Kâr arayışı olmayacak. Önceliğimi­z korona nedeniyle hastalık pik noktaya ulaştığınd­a mümkün olan çok sayıda insanın hayatının kurtulması. “Milli seferberli­k” ruhu oluştuysa, Türkiye yoğun bakım ventilatör­ü konusunda hızla yol alır değil mi?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye