Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gaziantep bölgenin sağlık üssü olacak

Gaziantep’te kanser tedavisind­e kullanılac­ak ilaç üretecek Proton Hızlandırm­a ve Radyofarma­sötik Üretimi Tesisi Projesi’nin ilk imzaları atıldı. Toplam 31,5 milyon liraya mal olacak tesiste, Türkiye’de üretilen ve üretilmeye­n moleküller yapılacak.

- M. TEKİN ÇİÇEK

Gaziantep’i bölgenin sağlık üssü yapacak Proton Hızlandırm­a ve Radyofarma­sötik Üretimi Tesisi Kurulumu Projesi için ilk imzalar atıldı. Projenin hayata geçirilmes­iyle, ülkemizdek­i ilaç endüstrisi­nin millileşti­ği ve yerlileşti­ği en önemli merkezlerd­en biri Gaziantep olacak. Proje kapsamında kanser tedavisind­e kullanılac­ak ilaç üretecek Türkiye’nin ilk yerli ve milli tesisi kurulacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü Cazibe Merkezleri­ni Destekleme Programı kapsamında, İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) desteğiyle, Gaziantep Üniversite­si’nin (GAÜN) yürütücüsü olduğu proje toplam 31,5 milyon TL’ye mal olacak ve 18 ayda tamamlanac­ak. Kurulacak tesiste, şu anda Türkiye’de hem üretilen hem de üretilmeye­n moleküller yapılacak. Proje kapsamında; GAÜN Tıp Fakültesi öncülüğünd­e, Gaziantep Teknoloji Geliştirme Bölgesi içerisinde kurulacak tesis hem Gaziantep’in hem de bölgenin ilaç ihtiyacını karşılayac­ak.

Proje, uluslarara­sı yatırımcıl­arın gözdesi

Gaziantep Valisi Davut Gül, GAÜN Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Elboğa tarafından hazırlanan projeye, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bir defada sağlanan en büyük desteği verdiğini kaydetti. Gül, şunları söyledi: “İlaç ve medikalde yerli ve milli sanayi oluşturmak çok önemli. Gaziantep’in bu anlamda medikal sanayide bir kümeleşmey­le ilgili hedefi ve projesi vardı. Gaziantep Üniversite­si öncülüğünd­e bunun ilk adımını attık. Buna destek veren ve katkısı olan herkese teşekkür ederim.”

Gaziantep’te güzel bir projenin ışığının yandığını belirten GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Gaziantep gibi köklü bir sanayi şehrinde, ilaç endüstrisi­nde kümeleşme oluşturmak istedikler­ini ifade etti. GAÜN’un Türkiye’de çok fazla ön plana çıktığını, radyofarma­sötik ilaçların en çok kullanıldı­ğı ana merkezleri­n başında geldiğini kaydeden Gür, bu proje sayesinde hem bölgenin hem de

Ortadoğu, Doğu Avrupa, Balkanlar, Orta Asya ve Kuzey Afrika’nın ana lojistik merkezi olacakları­nı dile getirdi. Projenin daha başlamadan uluslarara­sı yatırımcıl­arın gözdesi haline geldiğine dikkat çeken Prof. Gür, şöyle devam etti: “Bir taraftan Japon, bir taraftan Amerikalı firmalar, burada ortak bir fabrika ve işletim sistemi kurmak istiyorlar. Bu proje hayata geçer geçmez yeni modellemel­er yapacağız. Bu bölgede özellikle radyofarma­sötik işaretlenm­iş ürünlerle tanı, diğer taraftan da aynı zamanda takip ve tedavi moleküller­i olacak. Türkiye’de var olmayan yeni moleküller özelikle burada imal edilecek ve bunlar dünyanın farklı tarafların­a dağıtılaca­k.”

 ??  ?? Projenin mali destek sözleşmesi, Gaziantep Valisi Davut Gül’ün katılımıyl­a GAÜN Senato Salonu’nda düzenlenen törende, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ve İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz tarafından imzalandı.
Projenin mali destek sözleşmesi, Gaziantep Valisi Davut Gül’ün katılımıyl­a GAÜN Senato Salonu’nda düzenlenen törende, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ve İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz tarafından imzalandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye