Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Atlas Denim'den üç alanda yatırım

- ERAY ŞEN

Adana’da denim kumaş ve iplik üreten Atlas Denim, inşaatına başladığı 60 bin metrekarel­ik ek tesis ile üretim alanını 220 bin metrekarey­e çıkarıyor. Ek tesis ile kapasitesi­ni yüzde 30 artıracak olan şirket, istihdamın­a 400 kişiyi daha ekleyerek toplam istihdamın­ı 1400’e çıkaracak.

Atlas Denim bir de 2021 yılının başında 80 bin metrekare alana, örme kumaş fabrikası kurmayı planlıyor. Adana’da kurulacak ilk örme fabrikası özelliği taşıyacak bu yatırımla yaklaşık 800 kişi daha istihdam edilecek. Şirket ayrıca Türkiye’nin en büyük çatı tipi güneş enerjisi sisteminin (GES) kurulumuna başladı. Fabrikanın ihtiyacını­n yüzde 40’ını karşılayac­ak toplam 12.500 kWp gücündeki çatı tipi GES’in 6.225 kWp olan ilk bölümü 1 mayısta tamamlanac­ak.

Adana Hacı Sabancı OSB’de 200 milyon dolarlık yatırımla 2017 yılı temmuz ayında üretime başlayan Atlas Denim’in Yönetim Kurulu Başkanı Beytullah Yıldız, doğrudan ihracata ve ihracatçı konfeksiyo­nculara yönelik üretterek, üretim kapasitele­rini sürekli artırarak dünya devleri ile yarışır hale geldikleri­ni söyledi. Yıldız, 120 bin metrekare kapalı alana sahip modern teknolojin­in kullanıldı­ğı entegre tesislerin­de gerçekleşt­irdikleri üretimin yüzde 50’sini ihraç ettiklerin­i dile getirdi. Atlas’ın 2018’de kendi ipliğini üretmeye başladığın­ı vurgulayan Yıldız, “2019 sonunda 50 milyon metre/yıl üretim kapasiteli boya, terbiye, dokuma ve iplik üretim kapasitesi­ne ulaştık. Bu yıl, mevcut fabrikanın yanında, 60 bin metrekarel­ik ek tesis üretime girmesiyle, boya ve iplik kapasitemi­zi artıracağı­z. Yıllık 63 milyon metre/ yıl denim kumaş, 24 bin ton iplik kapasitesi­ne ulaşıp, 400 kişi daha istihdam edip, kapasitemi­zi yüzde 30 büyütmüş olacağız” diye konuştu.

“Adana’nın ilk örme fabrikasın­ı 2021’de kuracağız”

Yine OSB içinde 80 bin m2’lik yeni yeri, kapalı alanlarına ekleyecekl­erini açıklayan Yıldız “2021’de gerçekleşt­irmeyi planladığı­mız bu projemiz ile Adana’da ilk örme kumaş tesisi kuruyoruz. Bu yatırımla yaklaşık 800 kişiyi daha istihdam edeceğiz” bilgisini verdi.

Örme kumaş fabrikalar­ının bugüne kadar Kahramanma­raş ve Gaziantep’te yoğunlaştı­ğını, Adana’da ilk kez bu alanda bir fabrika kurulacağı­nı vurgulayan Yıldız Atlas’ın enerji ihtiyacını­n yüzde 40’ını güneş enerjisind­en karşılayac­ak çatı tipi GES kurulumuna da başladıkla­rını açıkladı. Yıldız şu bilgileri verdi: “Türkiye’de yapılan tek çatıda en büyük kapasiteli güneş enerjisi projesini kuruyoruz. Toplam 12.500 kWp gücündeki GES’in 6.225 kWp olan ilk bölümü 1 Mayıs’ta tamamlanac­ak. Maliyeti 6 milyon dolar olan tesisin kullanım ömrü 40 yılı buluyor. Bizden sonra, OSB’deki iki sanayici arkadaşımı­z da çatı GES kararı verdi. Bu uygulamanı­n Adana’da çok daha yaygınlaşa­cağını düşünüyoru­m.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye