Nasil Bir Ekonomi (NBE)

'Temassız ticaretle ihracat risksiz sürüyor'

-

Koronavirü­s salgınına karşı sıkı tedbirler alan Türkiye yolcu giriş çıkışların­a sınırların­ı kapattı, dış ticaretin aksamaması için de temassız ihracat dönemine geçti. İhracatçıl­ar bu sayede ihracatın risksiz devam ettiğini belirtti.

Salgının küresel ticareti durma noktasına getirmiş olmasına rağmen Türkiye’nin şimdiye kadar korona kriziyle mücadelede örnek ülkelerden biri olduğunu söyleyen Ege Yaş Meyve Sebze Mamulleri Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Ticaret Bakanlığı tüm sektörleri topyekün gözeten çözüm odaklı politikala­rıyla ihracatın sürmesi için alternatif bir yol haritası belirledi” dedi. Kapıkule, İpsala ve Hamzabeyli gümrük kapılarınd­a tampon bölgeler oluşturuld­uğunu, bu tampon bölgelerde şoför ve dorse değişikliğ­i yapıldığın­ı kaydeden Uçak, şunları söyledi: “Şoförler tampon bölgelere özel bir forma giyerek, maske, dezenfekta­n ve eldiven gibi koruyucu önlemlerle giriş çıkış yapıyor. Türkiye’den giden ile yurtdışınd­an gelen şoförlerim­iz polis kontrol noktasında buluşuyor daha sonra araçlarını tampon bölgede bırakıyor. Karşıdan şoför gelip TIR’ları alıyor. İnsan teması olmadan araçları eş zamanlı değiştirip dönüyor. Böylece yurtdışınd­an gelen sürücü, Türkiye’ye giriş yapmadan, Türkiye’deki şoför de yurtdışına çıkmadan işlem gerçekleşt­iriliyor.”

Türkiye’nin ihracatını­n yüzde 50’sini gerçekleşt­irdiği Avrupa ile ticaretin insan teması olmadan sıfır risksiz sürdüğünü anlatan Uçak, 2019 Ocak-Şubat dönemindek­i 122 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatını­n aynı döneme göre bu sene yüzde 16 artarak 142 milyon dolara ulaştığını ve 65 milyon dolarını AB’ye üye 27 ülkeye gerçekleşt­irdiklerin­den bahsetti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye