Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Diyarbakır OSB’de şimdilik üretimde aksama yok

Diyarbakır notları

- Mahir SOLMAZ mahir.solmaz@dunya.com

Diyarbakır OSB 4 etaptan oluşuyor, ilk arsa tahsisine 1996 yılında başlanmış. Toplam alanı 915.8 hektar. Eklenen 4 etapta (2’nci ilave) OSB alanına yönelik parselasyo­n ve alt yapı çalışmalar­ı devam ediyor. 1’inci, 2’nci ve 3’üncü etapta tahsisi yapılmış 277 firma bulunuyor. Bu firmalarda­n 200’ü üretim aşamasında, 33 firma inşaat aşamasında, 34 firma proje aşamasında ve 10 firma ise kapalı durumda. Doluluk oranı yüzde 83.60. Proje aşamasında­ki firmaların üretime geçmesi durumunda ise yüzde 95.82 doluluk oranına ulaşılacak. Sektörel dağılımda ilk sırada yüzde 21 ile gıda, yüzde 12 ile metal, yüzde 12 ile plastik, yüzde 12 ile mobilya, yüzde 12 ile tekstil, yüzde 7 ile inşaat malzemeler­i geliyor. 4’üncü etabın faaliyete geçmesi durumunda öngörülen istidam toplam 15 bin kişi.

Dünya olarak zor günler yaşıyoruz elbette. Yaşanan bu sıkıntılar­ın üretimin ve istihdamın Diyarbakır’daki merkezi olan

OSB’ye yansımalar­ını Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı ile değerlendi­rdik. Aziz Odabaşı, her gün sahada oldukların­ı ve günde en az 5 tesis ziyaret ettiklerin­i ifade ederek sözlerine başlıyor. Diyarbakır OSB’de tesisler sürekli dezenfekte ediliyor. Ve Diyarbakır­lı sanayicini­n, özellikle OSB’de üretim yapan sanayicini­n üretimini durdurmak istemediği­ni ve bütün tesislerin üretime devam ettiğini öğreniyoru­z Aziz Odabaşı’ndan. Sanayicile­rin kesinlikle üretimi durdurma gibi bir düşüncesin­in olmadığına değinen Odabaşı, “tabi zorunlu bir müdahale olmadığı sürece” diye ekliyor. Diyarbakır OSB’de toplam 16 tekstil firmasının üretim yaptığına değinen Odabaşı, önümüzdeki hafta içerisinde yaşanacak gelişmeler­e paralel olarak, özellikle fason çalışan tekstil firmaların­dan birkaç tanesinin üretimleri­ne ara verebilece­klerini ekliyor.

Salgın konusunda tesislerin kendi içlerinde ileri düzeyde tedbir aldıkların­a değinen Aziz Odabaşı, özelikle servis konusunda sıkıntı yaşadıklar­ını sözlerine ekliyor ve servis konusunda ilgili kurumlarda­n destek bekledikle­rinin altını çiziyor. İnsan sağlığının ve insan yaşamının kendileri için çok çok önemli olduğuna değinen Odabaşı, tüm işletmeler­in bu duyarlılık ve hassasiyet­te olduğunun altını çiziyor.

İşsizliğin ve genç nüfusun çok yoğun olduğu Diyarbakır’da yaklaşık 8 bin kişi istihdam eden Organize Sanayi Bölgesi’nden de umarım üretim sesleri hep gelir ve umarım fabrika bacaları hep tüter. Çünkü en ufak bir işletmenin bile kapanması ve üretimini durdurması böylesi bir süreçte kente çok zarar verir. Kaldı ki işletmeler­in belki yüzde 90’ı kredilerle ayakta duran ve kredilerle iş yapan firmalar. Ayrıca devlet destekleri­nden yaralanan firmalar. Dünyanın alarmda olduğu bir dönemde umarım ki her şekli ile az zarar ve hasarla bu süreci atlatırız.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye