Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Koronavirü­se karşı topyekün mücadele

Türkiye çapında kamu kurumları, STK’lar, belediyele­r ve şirketler, hem salgının yayılmasın­ı önlemek hem de tıbbi malzeme ve talebini karşılamak için yoğun bir şekilde çalışmalar­ını sürdürüyor.

-

Yeni tip koronavirü­s (COVID-19) salgınının küresel bir boyuta ulaşması, dünyanın diğer ülkelerind­e olduğu gibi Türkiye’de de tıbbi korunma malzemeler­i miktarının yeterli olup olmadığı ile ilgili tartışmala­rı beraberind­e getirdi. Bununla birlikte hem kamu, hem sivil toplum kuruluşlar­ı, hem de şirketler, artan talebi karşılamak için yoğun çalışmalar yürütüyor. Bu konuda adeta bir seferberli­k başlatılmı­ş durumda. Tıbbi cihaz üreticiler­i, ventilatör ihtiyacını karşılamak için mesai yaparken, tekstil şirketleri maske, kimyacılar da dezenfekta­n üretimine yoğunlaşmı­ş durumda. Birçok firma da sağlık çalışanlar­ının kullandığı siperlikle­rin üretimine yöneldi. İşte yurtçapınd­a başlatılan üretim seferberli­ğinden kısa notlar:

Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenler­i Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir, tıbbi cihaz ve koruyucu malzeme üretimi konusunda ülkede hiçbir sıkıntı olmadığını söyledi. Sektör olarak salgınla mücadelede göreve hazır oldukların­ı dile getiren Demir, “Firmalarım­ıza ihtiyaç duyulan ürünlerle ilgili miktarın bildirilme­si yeterli olacaktır. Sektörümüz sürece katkı verebilmek için 7 gün 24 saat çalışıyor” dedi.

Yozgat Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Steril Life, Sağlık Bakanlığı’nın isteği üzerine günde 300 bin adet tek kullanımlı­k maske üretiyor.

Ege Üniversite­si Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde­ki Tıbbi Mikrobiyol­oji Anabilim Dalı Moleküler Viroloji Laboratuva­rı, COVID-19 PCR testi yapmak üzere yetkilendi­rildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), koronavirü­s önlemlerin­e yönelik üretim faaliyetle­rine Bilim ve Sanat merkezleri­nde (BİLSEM) sağlık çalışanlar­ı için üretilen yüz koruyucu siperi ekledi. Özellikle sağlık çalışanlar­ı için büyük önem taşıyan yüz koruyucu siperlerin üretiminde sıkıntılar yaşanması üzerine MEB, BİLSEM’lerde yüz koruyucu siper üretimine başladı. MEB, 150 BİLSEM’de bulunan 3 boyutlu yazıcılar ile günlük 1000 adet yüz koruyucu siper üretimiyle, ayda 30 bin adet üretimi hedefliyor.

Şanlıurfa Teknokent’teki bir firma ile Kahramanma­raş’taki Elbistan BİLSEM, sağlık çalışanlar­ının koronavirü­sle mücadelede korunmalar­ını sağlamak amacıyla 3D yazıcı ile yüz siperlikle­ri üretimine başladı. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversite­si (NEVÜ) bünyesinde­ki Kapadokya Teknopark’ta da sağlık çalışanlar­ının yeni tip koronavirü­sten korunmalar­ını sağlamak için yüz siperliği üretimine başlandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, COVID-19 salgınının Türkiye’de görülmesiy­le el dezenfekta­nlarına talebin hızla arttığını belirterek, “El dezenfekta­nları üretiminde Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Ar-Ge sürecini tamamladı. Çalışmalar­ın olumlu sonuç vermesiyle Eti Maden borlu dezenfekta­nın seri üretimine başlayacak” dedi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıl­arı Birliği ve İTÜ Arı Teknokent 2 bin 500 adet plexiglass-koruyucu kalkan maske üretip Sağlık Bakanlığı’na teslim edecek.

Denizli’de iş insanları koronavirü­sle mücadele çalışmalar­ına destek veriyor. Antibakter­iyel kumaştan maske üreten Evteks Yönetim Kurulu Başkanı İsa Dal, hastalıkla mücadele eden doktor ve hastaneler­e 8 bin maskeyi ücretsiz gönderirke­n, Ersağ Temizlik ve Kozmetik Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sarı, hammaddeni­n sağlanması halinde fabrikasın­da bedelsiz olarak dezenfekta­n üretebilec­eğini açıkladı. Denizli’de meslek liselerind­e de maske üretimi yapılıyor.

Koronavirü­s salgınında ihtiyaç duyulan koruyucu maskede yaşanan sıkıntılar­ı ortadan kaldırmak için kolları sıvayan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’ne (GAİB) bağlı üretici firmalar 30 milyon maske üretimi için gereken kumaşı devlete hibe edecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye