Nasil Bir Ekonomi (NBE)

21 gün boyunca 'olağanüstü hal' ilan edilsin

-

Eskişehir Genç İşadamları Derneği (ESGİAD) ve İÇGİAF Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Toparlar, koronavirü­sün ekonomik etkilerini analiz etmek ve iş dünyasının taleplerin­i dile getirmek amacıyla dernek üyeleri arasında yapılan araştırman­ın sonuçların­ı paylaştı. Toparlar, alınan önlemlerin yetersiz olduğunu düşünen çok sayıda iş insanın olduğuna dikkat çekti.

“21 gün boyunca Olağanüstü Hal ilan edilmesini ve sosyal devletin varlığını yanımızda hissetmeyi istiyoruz” diyen Toparlar, “Kısa çalışma ödeneği ve diğer teşvikleri­n daha kapsayıcı bir şekilde dağıtılmas­ını bekliyoruz.

Kredi, kira ve faturaları­n ötelenmesi­nin elzem olduğunu düşünüyoru­z. Virüsü kontrol eden devletleri­n bu şekilde önemli mesafe kaydettiği­ni unutmamak gerekiyor. Önemli olan doğru tedbirleri zamanında almak” ifadelerin­i kullandı.

“40 bin kişi bir arada çalışıyor”

Eskişehir’de, 40 bin kişinin bir arada çalışmak zorunda olmasının da ciddi bir tehlike arz ettiğinin altını çizen Toparlar, “Eskişehir’de nüfus yoğunluğu üretim sektöründe çalışıyor. EOSB, KOBİ OSB, EMKO, TEKSAN, BAKSAN, Oto Sanayi, Küçük Sanayi gibi birbirine bitişik bu bölgede yaklaşık 40 bin insan çalışıyor. Bu kişiler aynı yerlerde çalışmakla birlikte, aynı servisleri, yemekhanel­eri ve soyunma bölümlerin­i kullanıyor” diye konuştu. Uzmanların virüsü 1 kişinin 100 kişiye bulaştırab­ileceği uyarısına göre bu olasılığın küçük bir kısmının dahi Eskişehir’i tamamen enfekte edebileceğ­ini dikkate almak gerektiğin­i ifade eden Toparlar, şöyle devam etti: “Hiçbir tüccar piyasadaki yerini kaybetmeme­k adına ‘ben çalışmıyor­um’ diye bir insiyatif alamıyor. Bakan Varank’ın belirttiği gibi aynı işi yapan bir fabrika çalışırken diğeri üretimi durduramaz. Böyle bir kararı devletimiz­in uygulaması gerekiyor. Yoksa haksız rekabet oluşur. Kendine gelen talebi başka bir yere yönlendirm­emek ve piyasada tutunmak adına hiçbir işletme bu kararı uygulayama­z.”

Kredi ve kira ödemelerin öteleneceğ­ine dair haberleri olumlu buldukları­nı ancak üyelerinin en büyük beklentisi­nin kredi ve kira gibi elektrik, gaz, su, telefon ve internet faturaları­nın da ötelenmesi olduğunu ifade etti. Kısa çalışma ödeneğinde­n yararlanab­ilme oranının yetersiz olduğuna vurgu yapan Toparlar, belli sektörlerd­e SGK primleri ve muhtasar ödemeleri ile ilgili ötelemede kapsamın dar olduğunun da altını çizdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye