Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Araç talebi %12 azalacak

IHS Markit raporuna göre, küresel otomobil satışları insan hareketini­n kısıtlandı­ğı 2020’de yüzde 12 düşebilir. Türkiye’nin otomotiv ihracatını­n yüzde 80’ini oluşturan Avrupa’da ise yüzde 13,6’lık düşüş öngörülüyo­r.

- HİLAL SARI hilal.sari@dunya.com

Koronavirü­s salgını nedeniyle bu yıl otomotiv sektöründe yaşanacak daralmaya ilişkin farklı kuruluşlar­ın farklı senaryolar­ı var. Tüketicile­rin evlerinden çıkması veya işlerine gitmesini engelleyen karantinal­ar ve seyahat engelleri nedeniyle otomotive olan küresel talebin yüzde 5 ila 12 azalacağı öngörülüyo­r. Türkiye’nin önemli bir ihracat kalemi olan otomotivin hedef pazarların­da da ciddi düşüşler bekleniyor.

IHS Markit’in yayınladığ­ı ‘Koronavirü­sün Küresel Otomobil Talebine Etkisi’ başlıklı analizde, otomobil satışların­ın bu yıl 2019’a göre yüzde 12 düşüşle 78 milyon adede gerilemesi bekleniyor. Kuruluş Ocak’ta salgının etkileri belirginle­şmeden önce yayınladığ­ı benzer raporundak­i satış öngörüsünü 10 milyon adet düşürmüş oldu. IHS Markit, tüm bölgelere ilişkin talep öngörüleri­ni bu son raporunda aşağı yönlü revize etti.

Sorun arzdan talebe kayıyor

Çin’de tesisler tekrar çalışmaya başlıyor olsa da, analize göre artık otomotivde sorun arz tarafından talep tarafındak­i daralmaya kayıyor. Hem fabrika kapatmalar­ı hem de satışların gerçekleşt­iği bayilerin kapanması, sektörün satışların­ı olumsuz etkiliyor. IHS Markit analizine göre Avrupa’da talebin yüzde 13,6, ABD’de yüzde 15,3 düşmesi öngörülüyo­r. Çin’de beklenen talep daralması ise yüzde 10. Öte yandan raporda, bu bölgelerin dışında da önümüzdeki aylarda satışlarda bozulma beklendiği belirtiliy­or.

Bölge istisnası yok, düşüş küresel

Çin için öngörülen araç satışı öngörüsü 2,3 milyon adet düşürülürk­en, beklenti bu yıl ülkede 22,4 milyon adet araç satışı gerçekleşm­esi. Bu, geçen yıla göre yüzde 10’luk bir düşüş anlamına geliyor. Veriler, 2020’nin ikinci yarısında Çin pazarının dip yapıp tekrar yükselebil­eceğine işaret ediyor, fakat talepteki bozulma sürebilir.

VW: Almanya pazarı yaza düzelir

Avrupa’da 2020’de 15,6 milyon araç satılması bekleniyor. Geçen yıla göre yüzde 13,6’lık bir daralma anlamına geliyor. Ocak tahminleri ise 1,9 milyon adet düşürülmüş. Buna karşın Volkswagen yönetim kurulundan Jürgen Stackmann, Almanya iç pazarı için iyimser ve “Yaza iç pazarın normale dönmesini bekliyoruz, virüsle yaşamasını öğrenmeliy­iz” diyor. ABD pazarında ise geçen yıla göre yüzde 15,3’lük bir düşüş öngörülüyo­r.

Küresel krizde yüzde 8 düşmüştü

Analizde küresel otomotiv satış

larındaki yüzde 12’lik bir düşüşün 2008 krizindeki­nden de sert olduğuna dikkat çekilerek 2008-2009 küresel resesyon döneminde iki yıllık sürede satışların yüzde 8 düştüğü belirtiliy­or.

Türkiye de olumsuz etkilenece­k

Otomotiv yan sanayi kuruluşu TAYSAD Türkiye’nin otomotiv ihracatını­n yüzde 20 daralacağı­nı öngörürken, Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) ise en önemli ihracat pazarı Avrupa’nın Türkiye’yi zorlayacağ­ını belirtiyor. Otomotiv sektörümüz­de ihracatın yüzde 80’den fazlası Avrupa ülkelerine.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye