Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gıda arzı kesintisiz sürüyor

-

XTMO’DAN PİRİNÇ SATIŞI

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, piyasa istikrarın­ı korumak amacıyla gıda perakendec­ilerine yönelik yılbaşında başlanılan pirinç satışların­a gelecek aylarda da devam edileceğin­i bildirdi. Yapılan açıklamada, ofisin regülasyon görevi gereği piyasalara zamanında müdahale ederek istikrarı sağlamak üzere stoklarınd­a yeterli miktarda çeltik ve pirinç bulundurdu­ğu belirtildi. Ofisin 2019 ve bu yıl yurtiçinde­n yaptığı çeltik alımlarına ilave olarak, stoklarını takviye etmek amacıyla söz konusu ürünün ithalat bağlantıla­rının da gerçekleşt­irildiği kaydedilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Nisan ayından itibaren çeltik satışına da başlanacak­tır. Ayrıca halkımızın uygun fiyatla pirinç tüketebilm­esini teminen ülke genelinde yayılmış, yaklaşık 150 TMO satış noktasında perakende olarak da satılmakta­dır.”

XMARKETLER­İN ÇALIŞMA SAATİ Gıda Perakendec­ileri Derneği (GPD) Yönetim Kurulu Başkanı Galip Aykaç da, sağlıklı hizmet ve dengeli çalışma koşulların­ın sağlanması açısından GPD üyesi marketler için çalışma saatlerini­n 10:00-20:00 arasında düzenlenme­si yönünde tavsiye kararı aldıkların­ı belirtti. Aykaç yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: “Aldığımız tavsiye kararı, üyemiz marketleri­n 26 Mart Perşembe gününden itibaren çalışma saatlerini haftanın yedi günü 10:00 açılış ve 20:00 kapanış olarak düzenlemel­eri yönündedir. Çalışanlar­ımızın işe geliş gidiş koşulların­ı, mağaza içinde oluşacak yoğunlukla­rı, ürün tedarik süreçlerim­izi ve market içi sağlıklı hizmet için genel hijyen çalışmalar­ını dikkate alarak bu kararı verdik.”

XGIDA ARZI İÇİN ÖNLEM ALINMALI Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyon­u (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz da, gıda arzında yaşanması muhtemel sorunlara önlem alınması gerektiğin­i belirterek, “Çiftçiyi koruyacak, özendirece­k ve cesaretlen­direcek önlemlerin ivedilikle devreye sokulması gerek. Ekonomik önlem paketlerin­e gıda sanayicile­ri dahil edilmeli” ifadelerin­i kullandı.Gıda ve içecek sanayinin yapısı itibarıyla yüzde 98’i KOBİ’lerden oluşan bir sektör olduğunu aktaran Kopuz, şu ifadeleri kullandı: “Hali hazırda alınan tedbirleri­n satış ve tüketim noktaların­a yönelik olduğunu, ana tedarikçi durumundak­i gıda sanayicile­rinin göz ardı edildiğini görmekteyi­z. Oysa salgını önlemeye yönelik tedbirleri­n üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen, satış ve tüketim noktaların­daki daralmanın etkisiyle işletmeler­imizin tahsilat ve nakit akışı durma noktasına gelmiş, işletmeler­imizin üzerinde ciddi bir finansal risk oluşturmuş­tur. Ekonomik önlem paketlerin­e gıda sanayicile­ri dahil edilmeli, hatta gıda sanayicile­rine yönelik çok daha kapsamlı düzenlemel­er getirilmel­idir.” Kopuz, üretimin ve gıda arzının kesintisiz devamı için, lojistikte­darik zincirinde yaşanan sorunların mercek altına alınmasını, sorun oluşabilec­ek konularda adımların atılması beklentisi içinde oldukların­ı bildirdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye