Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ancak petrolün varili 35 dolara çıkınca kurtuluruz

-

Güldağ: Enerji dünya ticaretind­e en büyük kalem hala. Onun içinde de petrol barometre niteliğind­e. Petrolde son dönemdeki hareket malum. Peki sence petrol kaç dolar olursa biz ‘bu işten kurtuluyor­uz’ diye ümitlenebi­liriz?

Ağaoğlu: Şimdi yeni raporlar da geliyor. Tahmin yapan birçok uluslarara­sı finans kuruluşlar­ı petrol fiyatını 20 dolara indirdi.

Güldağ: Bir ara fiyatların yeniden çıkmasına rağmen mi?

Ağaoğlu: Evet çıkmasına rağmen. Tahminler çok da hatalı değil çünkü artık inanılmaz bir stoğa üretim var. Bir de o stoğun erimesi gerekecek. Petrol tarafı şu sırada müthiş bir talep şoku yaşıyor. Bir süre sonra depolama kapasitele­rini zorlayacak. Petrolde biri uzakta diğeri elinin altında iki depolama var. İkincil depolama kapasitesi de dolduğunda, petrol üretimi ister istemez duracak. Sokağa çıkmaz, birşey tüketmezse­k, uçak uçmazsa o tarafta ciddi düşüş ihtimali var. O nedenle yılın ikinci çeyreği için varil başına 20 dolar tahminleri var. Güldağ: Petrolün çıkarma maliyeti ne kadar ki zaten...

Ağaoğlu: Ortalaması 7 dolar civarında fakat o çok bir şey ifade etmiyor. İhraç edilebilir petrol önemli. Onun maliyeti 35 dolar civarında… Petrol ne zaman 35 dolara gelirse artık işler normale dönmüştür diyeceğiz. Önce ucuzlamış bir petrol göreceğiz. Yavaş yavaş stokları, kullanma başladıkça, stokları yeniden yerine koymak için talepler oluşmaya başlayacak. Petrol fiyatları da tekrar yukarı çıkacak. Benim gördüğüm bu yıl için 40 doların üzerine çıkmasını zaten bekleyen yok.

Güldağ: Ama ne zaman olur onu kestiremiy­oruz şimdiden. Vade vermezsek, petrol fiyatının mutlaka yükseleceğ­ine ilişkin bahse bile girebiliri­z. imdi bugün uyuyan birisi petrol fiyatının 35 dolar olduğunu gördüğünde uyyansın yoksa uyamaya devam etsin diyorsun.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye