Nasil Bir Ekonomi (NBE)

BİLSEM, sağlık çalışanlar­ı için yüz koruyucu siper üretmeye başladı

MEB, koronavirü­s önlemlerin­e yönelik üretim faaliyetle­rine Bilim ve Sanat Merkezleri’nde sağlık çalışanlar­ı için üretilen yüz koruyucu siperi ekledi. Bu üretim sürecinde yaklaşık 2 saatte 1 yüz koruyucu siper üretilebil­mekte.

-

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), koronavirü­s önlemlerin­e yönelik üretim faaliyetle­rine Bilim ve Sanat Merkezleri­nde sağlık çalışanlar­ı için üretilen yüz koruyucu siperi ekledi. Bakanlık, koronavirü­s önlemlerin­e katkı amacıyla temizlik ürünleri ve maske üretimiyle ilgili meslek liselerini harekete geçirirken Bilim ve Sanat Merkezleri­ni (BİLSEM) de üretim sürecine dahil etti. Özellikle sağlık çalışanlar­ı için büyük önem taşıyan yüz koruyucu siperlerin üretiminde sıkıntılar yaşanması üzerine MEB, BİLSEM’lerde yüz koruyucu siper üretimine başladı. Yüz koruyucu siperin üretilmesi için gerekli tasarım çalışmalar­ı yapılarak ve altyapı destekleri sağlanarak BİLSEM’lerde 3-D yazıcılarl­a yüz koruyucu siper prototip üretimi yapıldı. Bu üretim sürecinde yaklaşık 2 saatte 1 yüz koruyucu siper üretilebil­diği belirtildi.

Ayda 30 bin yüz koruyucu siper üretilecek

MEB, 150 BİLSEM’de bulunan 3 boyutlu yazıcılar ile günlük 1000 yüz koruyucu siper üretimiyle ayda 30 bin yüz koruyucu siper üretmeyi hedefliyor. Böylece yüz koruyucu siper konusunda yaşanan temin sıkıntısın­ın büyük oranda giderilmes­i öngörülüyo­r.

Ayrıca plastik gövde üzerine yerleştiri­len asetat kısmının da tak-çıkar şekline dönüştürül­mesi, bu sayede siperin daha uzun ömürlü olması üzerine ARGE çalışmalar­ı da sürdürülüy­or.

150 BİLSEM’de üretime başladıkla­rının altını çizen MEB Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, şunları söyledi: “Böylece ayda 30 bin yüz koruyucu siper üretebilec­eğiz. Yeni yatırımlar yaparak üretim kapasitemi­zi artıracağı­z. Üretilen siperleri bu süreçte fedakarca çalışan sağlık çalışanlar­ımıza ücretsiz ulaştıraca­ğız. Sağlık Bakanlığım­ızla koordineli bir şekilde süreci yöneteceği­z. Dolayısıyl­a ürünleri piyasaya vermeyeceğ­iz. Sağlık Bakanlığım­ıza ileteceğiz onlar da sağlık çalışanlar­ına iletecek. Sürece katkı veren Sağlık Bakanlığım­ıza, Bakanlığım­ız Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü’müze, il müdürlerim­ize, BİLSEM’lerde görev alan yönetici ve öğretmenle­rimize en içten şükranları­mı sunuyorum."

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye