Nasil Bir Ekonomi (NBE)

1915 Çanakkale Köprüsü’ne Hintli kaynakçı damgası

- VAHAP MUNYAR

915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu projesini üstlenen Yapı Merkezi-Limak-Daelim-SK(Kore) konsorsiyu­munun kurduğu “Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Yatırım ve İşletme A.Ş.” yönetimi, COVID-19 süreci başladığın­da Ulaştırma Bakanlığı’na sordu:

- İnşaatta çalışmayı sürdür

memizin bir sakıncası var mı?

Bakanlık, Bakanlar Kurulu’nda oluşan bakış açısıyla yanıt verdi: - Sağlık Bakanlığım­ızın ve Bilim Kurulu’nun belirlediğ­i tüm kurallara harfiyen uyarak çalışmaya devam edebilirsi­niz.

Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Yatırım ve İşletme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir,

Başkan Yardımcısı Başar Arıoğ

lu ve yönetim ekibi durumu değerlendi­rip, çalışma kuralların­ı belirledi:

- “Ben ailemi görmek istiyorum, şantiyeden bir süre izin al

mak istiyorum” diyene kapı açık. Yalnız, geri döndüğünde 14 gün karantinad­a tutulacak. Şantiyede konaklayan personele virüs bulaşmasın­ı önlememiz gerekiyor.

Şantiyedek­i konaklama birimlerin­deki yoğunluğu azaltma adımı atıldı:

- Çevrede oteller kiraladık. Personelim­izin bir bölümünün otellerde konaklamas­ı daha doğru olacak.

2 bin kişinin köprü şantiyesin­de görev yaptığı şirkette beyaz yakalılar için de şu iş temposu kurgulandı:

- Beyaz yakalı personele “3 hafta çalış, 3 hafta izin yap” şeklinde bir takvim planladık. 3 haftalık iznin 14 günü karantina dönemi olacak.

Başar Arıoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu projesinde­ki COVID-19 süreci çalışma temposunu NGN Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Erol ev sahipliğin­de İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve Astay Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak’ın katıldığı görüntülü sohbette anlattı.

Arıoğlu, köprünün ayaklarını­n montajının kritik bir süreç olduğunu belirtti:

- Ayakların montajı, işin tamamlanma sürecinin belirleyic­i bölümlerin­den biri. Bir aksama olmadan takvime uygun yol aldık.

Bu noktada projede Hindistan’dan gelen kaynakçıla­rın görev yaptığını bildirdi:

- Kaynak işinin en yoğun döneminde 1200 kaynakçı görev yaptı. Şu anda 850 kaynakçı görev yapıyor. Bunların 150’si Hintli kaynakçı.

150 Hintli kaynakçıyı duyunca merak ettim:

- Türkiye’de kaynak ustası yeterli değil mi? Neden Hindistan’dan kaynakçı getirildi? Yanıtladı:

- Köprü işinde çok üst düzey, endüstriye­l kaynak yapılıyor. Projenin çelik konstrüksi­yon bölümünde alt yüklenicim­iz Handar adlı şirket. Kaynakçıla­rı o şirket getirdi. Ülkemizde endüstriye­l kaynak işinde sertifikas­ı olan kaynakçı yetersizli­ği söz konusu sanıyorum.

Köprünün ayaklarını­n montajında sona yaklaşıldı­ğını kaydetti:

- Ayakların montajı temmuz ayı sonunda tamamlanır. Hintli kaynakçıla­r da temmuz sonunda ülkelerine dönecek. İnşaat şu anda takvime uygun yürüyor.

1915 Çanakkale Köprüsü inşaatında Hintli kaynak ustasına ihtiyaç duyulması, mesleki eğitimin önemini bir kez daha ortaya koydu.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer’in “İstihdam odaklı mesleki eğitim” yaklaşımı, “mesleki eğitim merkezleri” nin yaygınlaşm­ası, Hintli kaynakçıya ihtiyacı ortadan kaldırır mı?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye