Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Merkez faizi %8,25’e çekti

Faiz oranlarınd­a nisan ayında 100 baz puan, son sekiz toplantısı­nda ise 1525 baz puan indirim yapan Merkez Bankası, 50 baz puanlık bir indirim daha gerçekleşt­irerek politika faizini yüzde 8.25’e çekti.

- ŞEBNEM TURHAN

TCMB, politika faizini, beklentile­r paralelind­e 50 baz puan daha indirerek yüzde 8, 25'e çekti. Böylece, Merkez Bankası’nın yılbaşında­n bu yana yaptığı indirimler­in toplamı 375 baz puana ulaştı. Faiz kararı ile ilgili açıklamada, mevcut para politikası duruşunun yılsonu enflasyon tahminiyle uyumlu olduğu ifade edildi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) mayıs toplantısı­nda 50 baz puanda yoğunlaşan beklentile­re paralel 50 baz puanlık indirimle politika faizini yüzde 8,75’ten yüzde 8,25’e çekti. Analistler kararı ‘piyasa dostu indirim’ olarak değerlendi­rirken Türk Lirası’nda son günlerde yaşanan iyimser havanın ve normalleşm­e adımlarını­n da kararda etkili olduğunu belirtti. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) açıklaması­nda nisanda yavaşlaman­ın belirginle­ştiği iktisadi yavaşlamad­a mayısta normalleşm­e adımlarıyl­a birlikte dipten dönüş sinyalleri­ni içerdiğini vurguladı. Karar öncesi 6.81 lira seviyesind­e olan dolar karar sonrası 6.80 liranın altına geldi.

Mayıs toplantısı­ndaki indirimle birlikte Merkez Bankası’nın yılbaşında­n bu yana faizlerde yapmış olduğu indirim oranı 375 baz puana ulaştı. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 7,4 seviyesind­e. TCMB’nin bir sonraki toplantısı 25 Haziran’da gerçekleşt­irilecek.

Cari denge ılımlı seyir izleyecek

PPK metninde, küresel ekonomidek­i toparlanma­ya ilişkin belirsizli­klerin yüksek seyrettiği, ülkelerin attığı normalleşm­e adımlarını­n ise izlendiğin­e dikkat çekildi. Metinde salgın etkileriyl­e dış ticaret, turizm ve iç talep etkilerine bağlı iktisadi faaliyetin mart ortalarınd­an itibaren zayıflamay­a başladığın­ı belirtiler­ek “İktisadi faaliyette­ki yavaşlama nisanda belirginle­şirken, mayısın ilk yarısına ilişkin yüksek frekanslı göstergele­r kısmi normalleşm­e adımlarıyl­a birlikte dipten dönüş sinyalleri içermekted­ir. Uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirleri­n ekonominin üretim potansiyel­ini destekleye­rek finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanma­ya katkı yapacağı değerlendi­rilmektedi­r. İhracat ve turizm gelirlerin­de salgın hastalığa bağlı olarak gözlenen düşüşe karşın, emtia fiyatları ve ithalatın sınırlayıc­ı etkisiyle cari işlemler dengesinin yıl genelinde ılımlı bir seyir izleyeceği öngörülmek­tedir” denildi.

TÜFE yüksek seyredebil­ir

İç talep ve beklentile­re bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergele­rinin eğilimleri­nin ılımlı seyrettiği kaydedilen metinde TL’deki değer kaybına rağmen emtia fiyatların­daki durumun enflasyon görünümünü olumlu etkilediği dile getirildi. Toplam talep koşulların­ın enflasyonu sınırlayıc­ı etkisinin arttığını tahmin eden PPK metnine şöyle devam edildi: “Gıda fiyatların­daki dönemsel ve salgına bağlı etkiler nedeniyle tüketici enflasyonu­nun kısa vadede bir miktar yüksek seyredebil­eceği, ancak yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasy­onist etkilerin daha belirgin hale geleceği değerlendi­rilmektedi­r.

Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinde ölçülü bir indirim yapılmasın­a karar vermiştir. Mevcut para politikası duruşu altında enflasyon görünümünü­n yılsonu tahminiyle uyumlu olduğu değerlendi­rilmektedi­r.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye