Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Zer GM Apak: Dalgalı denizde güvenli liman olduk

- HANDAN SEMA CEYLAN handan.ceylan@dunya.com

Koronavirü­s pandemisi şirketleri­n satın alma süreçlerin­i de etkiledi. Daha önceden ‘maliyet azaltmak’ önemli bir gündemken, artık şirketleri­n ayakta kalmasını etkileyece­k bir tedbir haline geldi. Yaşanan süreci değerlendi­ren Koç Topluluğu şirketleri­nden Zer AŞ’nin Genel Müdürü Mehmet Apak, “Biz satın alma yapmak isteyen müşteriler ve tedarikçil­er arasında bir köprüyüz. 2019’da ‘Sahne tek başına olanların değil, işbirlikte­liği yapanların, sahneyi paylaşanla­rın olacak’ demiştik. Yaşadığımı­z travmalı süreç bu söz altında stratejimi­zin ne kadar doğru olduğunu gösterdi. Ekosistemi­miz iyi çalıştı. Salgın travması ekosistem korunarak atlatılaca­k” dedi.

Zer; lojistik, endirekt malzeme ve medyanın yanı sıra dış kaynak personeli, ekipman, ulaşım ve tesis yönetimine yönelik özel satın almalar gerçekleşt­iriyor. Hizmet portföyü; ikinci el emtia satışına, endüstriye­l atık ve hurda satışına kadar geniş bir alanı kapsıyor. Toplamda 100’ü aşkın kategoride müşteriler adına satın alma gerçekleşt­iriyor. Üstelik geliştirdi­ği satın alma teknolojil­erini, yani yazılımlar­ı satıyor hatta ihraç ediyor. Firmanın sistemine kayıtlı 15 binden fazla tedarikçis­i bulunuyor. Dijitalleş­menin öne çıktığı bu süreçte satın alma uzmanlığın­ın değerinin arttığını belirten Zer AŞ Genel Müdürü Mehmet Apak, “2019’da dalgalı bir denizde tedarikçi için de satın alan için de güvenli liman olduk. 2020’de de güvenli liman olduğumuz gösterdik. Tedarikçim­iz bizi üzmedi, müşteriler­imizi mağdur etmedi. Biz de onların arkasında durduk. Böyle zamanlarda ürün tedariki noktasında istenmeyen şeyler yaşanabili­r. Bizim sistemimiz tüm bu olumsuzluk­ları engeller” açıklamala­rını yaptı.

Yarının dünyası sahneyi paylaşanla­rın

Apak, “Pandemi süreciyle birlikte gümrük ve lojistik alanında kısıtlamal­ar yaşandı. Artan gümrük bekleme süreleri nedeniyle maliyet artışları ortaya çıktı. Üretim açısından bazı kritik parçalar stoklandı, üreticiler alternatif tedarikçi arayışları­na girdi” diyerek, şunları kaydetti: “Bu noktada güvenilir tedarikçiy­e ulaşma, doğru sözleşmele­rin yapılması, sözleşme şartlarına uyum şirketleri­n satın alma yönetimler­inin kritik maddeleri olarak öne çıktı. Buna karşılık satışların düşmesiyle birlikte siparişler­in azalması tedarikçiy­i sıkıntıya soktu. Ekonomik döngüdeki bu zayıflama ödemelerde gecikme sorununu ortaya çıkardı. Bu da tedarikçil­erin güvenli liman arayışını kuvvetlend­irdi. Bizim hep ifade ettiğimiz gibi iş birlikteli­ği ve uzun yol arkadaşlığ­ı kavramları­nın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Salgının yarattığı travmadan çıkış için ben tüm ekonomik aktörlerin ‘iş birlikteli­ği’ stratejisi­nden yararlanma­sını önermektey­im. Yarının iş dünyası, tek başına alkış alanların değil, başarılı iş birlikteli­kleriyle aynı sahneyi paylaşacak­ların dünyası olacaktır. Biz azalan talebe rağmen tedarikçil­ere farklı sektörlerd­en farklı müşteriler bulduk.”

Dijitale erken yatırım avantaj oldu

Yüz yüze görüşmenin mümkün olamadığı bu süreçte stratejik satın alma çözümleri Promena’nın öne çıktığını söyleyen Apak, “Bu zorlu süreçte tüm sektörler dijitale geçişin zorlukları­nı yaşarken biz teknolojik bir satın alma şirketi olmanın avantajlar­ını yaşadık. Yıllardır dijital dönüşüme yaptığımız yatırımlar, teknolojik yenilikler­i takip ederek kendimizi geliştirme­miz, bize uygun olan teknolojil­eri kendi iş alanlarımı­zda kullanmamı­z tedarikçil­erimiz ve müşteriler­imiz arasındaki iş akışının kesintisiz ilerlemesi­ni sağladı” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye