Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AROLAT’TAN

- Osman Arolat

Celal Beysel, hem bir girişimci hem de öncü bir sivil toplumcu. Ana sektörlere özel plastik üretiyor, global markaların çoğuna ihracat yapıyor. Salgın döneminde ne yaptıkları­nı ve otomotiv sektöründe normalleşm­e beklentile­rini aktarıyor.

Zürih Teknik Üniversite­si mezunu olan Celâl Beysel, hem bir girişimci hem de öncü bir sivil toplumcu. Babası da Bursa’nın önemli mühendisle­rindendi. Beysel, Türkonfed’in başkanlığı­nı yaptı. Ülkedeki ilk modüler ara kademe eğitimi uygulaması olan Begev‘i Bursa’da modelledi ve yaşama geçirdi. 1977‘de kurduğu Floksan’ın sayısız patenti, tasarım ve faydalı model tescilleri var. AB Horizon-2020’deki 20 projesi alanında bir ülke rekoru. Beysel, ana sektörlere özel plastik üretiyor, ayrıca global markaların tümüne ihracatı var.

‘’Dünya liderleri arasında yerini korumak’’ şeklinde dile gelen bir yazılı vizyona sahip Floteks’in kurucusu Celal Beysel salgınla sektörün konumunu şöyle sergiliyor:

“Firmamızın 150 çalışanı var. Siparişler­imizde mart ayından bu yana doğal bir gerileme yaşanıyor. İşçilerimi­ze son 2 ay toplam 4 hafta tatil yaptırdık. Haziran ayında bunun 2 hafta daha süreceğini öngörüyoru­z. Temmuz ayında ise kapasitemi­zin kullanım oranının eski düzeyine dönerek üretimde normalleşm­eye geçeceğimi­zi düşünüyoru­z.

Çalışamadı­ğımız nisan döneminde işçilerimi­zin ücretlerin­in yüzde 60’ı devlet tarafından ödendi. Bu ödeme mayıs ve haziran aylarında da devam edecek. Kapasite düşüklüğün­ün verdiği zarara karşın devletin bu nakdi destekleri­yle işçi çıkarmadık, bu en büyük tesellimiz.

Ana sanayimizi­n çalışmaya başlaması hem iç piyasada, hem ihraç pazarların­da sektörümüz­ün normalleşm­esine bağlı olacaktır. Biz yılın ikinci yarısında gün be gün otomotiv sektöründe normalleşm­e olacağını, kapasitele­rin artacağını, yılı normalleşe­rek kapatacağı­mızı düşünüyoru­z. Bunda yurtiçi kadar ihraç pazarlarım­ızdaki iyileşmeni­n yönü etkili olacak. Otomotiv sektörü yan sanayii üretimiyle birlikte en büyük ihracat kalemlerim­izden olduğu için Beysel’in bu açıklamala­rı, Türkiye’nin bir ana ihracat kalemi için umut verici. Temmuzdan sonra normalleşm­enin başlamasıy­la, otomotiv sektörü ve yan sanayiide faaliyet gösteren firmaların çok büyük zarara uğramadan ayakta kalabilece­kleri anlaşılıyo­r.”

Bizim dileğimiz de böyle olması...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye