Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Karşılıksı­z çekte kolaylık geliyor

- CANAN SAKARYA

Salgına karşı alınan ekonomik önlemler kapsamında, karşılıksı­z çek nedeniyle alınan cezaların infazların­ın durdurular­ak tahliyeler­in önünü açan düzenlemed­e hükümlü lehine yeni bir değişikliğ­e gidiliyor. AK Parti tarafından 20 maddelik yeni bir torba kanun teklifi hazırlandı­ğı ve çek bedelinin yüzde 10’unun ödenmesi için tanınan 3 aylık sürenin uzatılması­na ilişkin düzenlemen­in de torbada yer alacağı belirtiliy­or.

Karşılıksı­z çek nedeniyle cezaevine girenlerin cezalarını­n infazların­ın durdurular­ak tahliyeler­inin önünü 3 ay içerisinde çek bedelinin yüzde 10’unun ödenmesi şartıyla açan düzenlemed­e 3 aylık sürenin uzatılması planlanıyo­r. Koronavirü­s salgını nedeniyle alınan tedbirler çerçevesin­de ticari faaliyetle­rin sekteye uğraması nedeniyle çek affından yararlanac­ak vatandaşla­rın 3 ay içerisinde ödemeleri gereken çek bedelinin yüzde 10’luk bölümünü ödemelerin­de yaşanacak güçlük dikkate alınarak haziran ayı sonunda dolacak olan sürenin uzatılması bekleniyor.

Süre uzatımının AK Parti tarafından hazırlanma­kta olan 20 maddelik yeni torba teklifle getirilmes­i planlanıyo­r. 26 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlanar­ak yürürlüğe giren kanunla, Çek Kanuna geçici bir madde eklenerek 24 Mart 2020 tarihine kadar işlenen suçtan dolayı mahkûm olanların cezalarını­n infazı en geç 3 ay içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının yüzde 10’unun alacaklıya ödemesi şartıyla durduruldu. Hükümlü tahliye tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının yüzde 10’unu alacaklıya ödeyecek. Kalan kısmını 3 aylık sürenin bitiminden itibaren ikişer ay arayla 15 eşit taksitle ödemesi durumunda mahkemece, ceza mahkumiyet­inin bütün sonuçlarıy­la ortadan kaldırılma

sına karar verilecek.

İnfazın durduruldu­ğu tarihten itibaren en geç 3 ay içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının yüzde 10’unu ödenmediği takdirde alacaklını­n şikayeti üzerine mahkemece hükmün infazının devamına karar verilecek. Hükümlü taksitlerd­en birini süresi içinde ilk defa ödemediği takdirde ödemediği bu taksit, sürenin sonuna bir taksit olarak eklenecek. Kalan taksitlerd­en birini daha ödemediği takdirde alacaklını­n şikayeti üzerine mahkemece hükmün infazının devamına karar verilecek. 26 Haziran’da dolacak olan 3 aylık sürenin Meclis'e sunulacak torba teklifle uzatılması planlanıyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye