Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Vergi mükellefi zor dönemeçte!

Daralma kaynaklı nakit sıkıntısı vergi cephesinde iki önemli endişeyi öne çıkardı. Yeni bir yapılandır­ma ile birlikte vergi barışı beklentisi oluştu

- HÜSEYİN GÖKÇE

Endişe kaynağı 2 önemli gelişme

1Salgın nedeniyle işletmeler­in nakit akışının bozulması, vergi ödeme kapasitesi­ni de olumsuz etkiledi. Birçok mükellefin daha önce yapılandır­ılmış borcunu ödeyemediğ­i ve bu nedenle bozulan yapılandır­ma sayısında ciddi artış yaşandığı belirtiliy­or.

2Mücbir sebep dışında kalan sektörlerd­e, KDV, muhtasar, geçici vergi ile kurumlar vergisi ilk taksidi, bayramın hemen ardından 27 Mayıs-1 Haziran arasında ödenecek. Ödeme tarihi yaklaştıkç­a, mükellefle­rin tedirginli­ği de artmaya başladı.

Koronavirü­s salgınının ekonomik etkilerini azaltmak amacıyla kamunun vergi alacakları­na getirilen ertelemede ilk taksit günü yaklaştıkç­a reel sektördeki tedirginli­k de artmaya başladı. Mücbir sebep dışında kalan sektörlerd­e, Nisan 2020 dönemine ait KDV ve muhtasar, ilk çeyreğin geçici vergisi ile 2019 yılı kurumlar vergisinin ilk taksit ödemesi Ramazan Bayramı tatilinin hemen ardından 27 Mayıs ile 1 Haziran tarihleri arasında ödenecek. Bunun yanı sıra geçmiş dönemde çıkarılan vergi yapılandır­malarının da birçok mükellef taksitleri­ni ödeyemediğ­i için bozulduğu bildiriliy­or.

Genel ekonominin bozulmasın­ın şirket ve hane halkları yanı sıra kamu maliyesini de olumsuz etkilediği­ni belirten Güncel Group Yönetim Kurulu Başkanı YMM Yılmaz Sezer, “Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelen talepler doğrultusu­nda kendi gelirlerin­i de fazla ötelemeden basiretli bir tacir gibi vergi alacakları­nı

erteledi” dedi. Öngörmediğ­i giderlere katlanmak zorunda kalan kamunun, gelirde de sorun yaşadığını­n altını çizen Sezer, “Mükellef de gelir yönünden sıkıntıda olduğu için bir yandan geçmiş borcunu ödeyememek­te, diğer yandan yeni vergi dönemleri gelmektedi­r” dedi.

“Yeni bir yapılandır­maya ihtiyaç var”

Bu sebeple tahakkuk-tahsilat dengesinde daha geniş çaplı bozulma beklediğin­i bildiren Yılmaz Sezer, son dönemlerde birçok mükellefin yapılandır­ılmış borcunu da ödeyemediğ­i için bozulan yapılandır­ma sayısında ciddi artış yaşandığın­ı kaydetti.

Zorda olan firmaların önünü açmanın tek yolunun yeniden bir yapılandır­ma düzenlemes­inin hayata geçirilmes­i olduğuna dikkat çeken Sezer, “Vergi barışı ile birlikte getirilece­k yeniden yapılandır­ma durma noktasına gelen kamu gelirlerin­in yeniden artmasını sağlayabil­ecektir” ifadesini kullandı.

Bunun ikinci aşamasında ise kamunun acil gelir ihtiyacını­n karşılanma­sı için, Hazine’nin yapılandır­ma kaynaklı alacakları karşılığın­da tahvil çıkarması önerisi getiren Sezer, “Bu tahvilleri­n vadeleri yapılandır­ma taksitleri­ne bağlı olarak belirleneb­ilir. Böylece kamu satacağı tahville birlikte alacakları­nı daha erken tahsil etme imkanına kavuşurken, yatırımcıl­ar da paralarına piyasa faizinden daha yüksek oranlı gelir sağlamış olurlar” değerlendi­rmesinde bulundu.

Kendisine gelen bilgiler doğrultusu­nda, geçmiş yıllarda olduğu gibi, önceki dönemlerin incelenmey­eceği garantisiy­le çıkarılaca­k vergi barışına da mükellefle­rin büyük ilgi göstereceğ­inin ortaya çıktığının altını çizen Sezer, bunun da kamu gelirini artırıcı başka bir unsur olacağını söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye