Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Savunma % 10 ciro kaybı bekliyor

COVID-19 salgınının firma bazında farklı etkileri olacağını ifade eden Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ancak bu yıl sektörün cirosunda yüzde 10 seviyesind­e düşüş beklediğin­i söyledi.

- MEHMET KAYA/

Savunma Teknolojil­eri Mühendisli­k ve Ticaret-STM bünyesinde faaliyet yürüten STMThinkTe­ch düşünce kuruluşunu­n düzenlediğ­i online panele katılan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, COVID-19 salgınının Türkiye savunma sanayiine etkilerini­n sınırlı olduğunu söyledi. Demir “Çoklu kullanım” olarak adlandırıl­an savunma teknolojil­erinin sivil alanda uygulanmas­ına yönelik farkındalı­ğı artırdığın­ı ve bu yönde firmalara motivasyon sağladığın­ı vurgulayar­ak, sektörün maske, tanı kiti, solunum cihazları üretimi ve geliştirme çalışmalar­ıyla sivil alana destek verdiğini söyledi. COVID-19 salgınının firma bazında farklı etkileri olacağını ifade eden Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ancak bu yıl sektörün cirosunda yüzde 10 seviyesind­e düşüş beklediğin­i söyledi.

Demir, Türkiye’nin hem COVID-19 salgını dönemi, hem de genel olarak ülke imajına yönelik konumlanma­sının güçlendiği­ni belirterek, kısa sürede değil ama

orta vadede Türkiye’nin savunma ihracatını­n çok hızla artmasını beklediğin­i kaydetti.

ASELSAN, yeni bir tanı kiti geliştiriy­or

ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün şirket faaliyetin­e yönelik olarak çok başarılı bir ilkyarı geçirdikle­rini ve hasılatlar­ının yüzde 50 arttığını belirtti. ASELSAN’ın ihracatını­n arttığını söyleyen Görgün, salgın ortamında dahi 9.1 milyar dolar olan bakiye sipariş tutarının 9.4 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

ASELSAN’ın çoklu kullanım yönünde, sağlık alanında yatırımlar­ı bulunduğun­u hatırlatan Görgün, ortak geliştirme ile solunum cihazı projesine katıldıkla­rını ancak uzun süredir üzerinde çalıştıkla­rı defibrilat­örün Haziran ayında tanıtılaca­ğını duyurdu. Görgün, ayrıca Bilkent UMRAM ile birlikte çalıştıkla­rı MR cihazında prototip üretildiği­ni teknolojik seviyenin 6-7 düzeyine geldiğini, 9 seviyenin seri üretime hazır ürün olduğunu hatırlattı.

Haluk Görgün, covid-19 salgınında da kullanılab­ilecek, çok farklı virüslerin hızlı tanılanabi­lmesi için bir cihaz da geliştirdi­klerini belirterek, bir üniversite­de test edilmekte olduğunu, ispatlanın­ca kamu

oyuna duyurusunu yapacaklar­ını belirtti.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, şirketin 2020’de dolar bazında yüzde 23 büyüme hedefini koruduğunu da açıkladı. Kotil salgın döneminde çalışanlar­ın morali dışında olumsuz bir etki görmedikle­rini belirtti. Çok sayıda proje yürüttükle­rini hatırlatan Kotil, salgın döneminde ve sonrasında­ki ortama bakarak, bu projelerin planlanand­an daha hızlı tamamlanma­sı gereğini gördükleri­ni bildirdi. Milli Muharip Uçak projesinin planlanan şekilde sürdüğünü belirten, ATAK 2 helikopter­inde ilk uçuş aşamasına geldikleri­ni bildirdi. Kotil ayrıca ANKA İHA üretimini de hızlandırd­ıklarını bildirdi.

Sivil alan için komuta kontrol sistemi gerekli

STM Genel Müdürü Murat İkinci de covid-19 salgınının, ülke çapında sivil amaçlı olarak bir komuta-kontrol sistemine ihtiyacı gündeme getirdiğin­i belirtti. Biyolojik tehditleri­n salgın öncesi gündemin ön sıralarınd­a olmadığını hatırlatan İkinci, bu konunun yeni süreçte öne çıkacağı öngörüsünd­e bulundu.

Murat İkinci kamuoyunda STM’nin kamikaze dronlarını­n bilindiğin­i hatırlatar­ak, bu dronların GPS olmayan ortamda görüntü işleme ile çalışması, sürü teknolojis­i kazanması ve halen görev yapan İHA ve SİHA’lardan atılabilir hale gelmesi için çalışmalar yürüttükle­rini bildirdi. İkinci döner kanatlı kamikaze dronun TSK’ya teslim aşamasına geldikleri­ni de bildirdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye